Logo Polskiego Radia
Print

Польсько-німецькі взаємини в контексті України

PR dla Zagranicy
Lidia Iwaniuch 26.05.2012 13:15
У справі України, між Польщею та Німеччиною дійшло до цікавого зіткнення. Варшава й Берлін не зуміли узгодити спільної стратегії - пише Кшемінський

«Polityka» друкує есе Адама Кшемінського, експерта з німецьких питань, який аналізує польсько- німецькі взаємини в контексті ситуації в Україні. У справі України, між Польщею та Німеччиною дійшло до цікавого зіткнення – вважає він.

Двоє президентів, які виходять із колишньої опозиції, зайняли абсолютно протилежні позиції. Броніслав Коморовський вважав, що попри яскраве порушення демократичних норм Януковичем – належить підтримувати із ним діалог. Натомість Йоахім Ґаук – гостро відмовився від участі у зустрічі в Ялті. І переміг, бо Янукович зустріч відмінив.

Як поводитися з такими державами, як Україна Януковича і Білорусь Лукашенка? Застосовувати суворі моральні принципи чи політичний прагматизм? В обох випадках можна попасти у непослідовність та лицемірство - стверджує Кшемінський. Журналіст аналізує політичну ситуацію в Європі і світі починаючи від ІІ світової війни. Наголошує, що в політиці - моральність відносна. Існує етика переконань, і етика відповідальності. А щодо України, треба відмовлятися від великих жестів братання, але все таки, треба з Києвом розмовляти. Проблема не в тому, що саміт у Ялті відмінено. Проблема в тому, що Варшава й Берлін не зуміли узгодити спільної стратегії щодо Києва. А могли дати сигнал, що свідомо поділили свої ролі – Коморовський промовляє до розуму киян, а Ґаук до їхньої совісті.

Л.І.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти