Logo Polskiego Radia
Print

Що українки думають про поляків

PR dla Zagranicy
Natalia Beń 25.06.2012 10:50
Висловлювання журналістів Фіґурського і Воєвудського про українок, які прибирають у поляків, викликали бурю

У виданні «Polska The Times» читаємо статтю «Що українки думають про поляків». Висловлювання на тему українок, які прибирають у поляків вдома, спричинили бурю. Два журналісти комерційної радіостанції після поразки польської збірної у матчі Євро-2012, викликали обурення своєю розмовою під час ранкової передачі. Куба Воєвудський жартував, що він повівся як справжній поляк і викинув свою українку. А Міхал Фіґурський додав, що він по злості не заплатить своїй українці, а якби вона була гарнішою – то ще б її зґвалтував. Після цих слів вимогу перепросин поставило МЗС України. Але в Польщі коментарі Фіґурського і Воєвудського негайно зустрілися з осудом. «Заява цих панів не тільки ідіотська і скандальна, а й шкідлива (...). Не лише політики, але тисячі поляків засуджують ці слова», – відзначив речник польського МЗС Марцін Босацький.

Журналістка видання «Polska The Times» Аніта Чуприн розмовляла з українською прибиральницею, яка на запитання про польських роботодавців каже, що люди є різними, як скрізь у світі. І по-різному поводяться. Дурні й простакуваті бувають і в Україні, і в Польщі. Вона сама у Польщі зустріла приязних, добрих людей, які хотіли їй допомогти, хоч зовсім не були заможними, і таких, що дивилися, як її використати, хоч грошей мали багато. Не раз господині дають їй старий одяг або вживану косметику, пояснюють, як користуватися пилососом – тобто показують свою зверхність. Та все-таки, прибиральниця з України частіше зустрічає тут добрих, ніж поганих людей. У контексті відомої радіопередачі каже, що в Польщі ніхто її не ґвалтує. У Польщі працює кількасот тисяч українців – пише «Polska The Times».

А тижневик «Newsweek» помістив статтю «Два панове ґвалтівники». Куба Воєвудський і Міхал Фіґурський вже давно є авторами неприємних ударів. Цього разу вони вдарили в українок, котрі працюють у Польщі. Ніхто не сміявся. А вони твердять, що це була сатира на панів поляків – пишуть авторки Алєксандра Павліцька й Анна Шульц. Журналісти вписалися у стереотипи, згідно з якими поляки ставляться до українця як до бідного родича зі Сходу.

Випадки приниження і насильства проти жінок з України з боку польських роботодавців не є правилом, та зустрічаються надто часто, щоб їх промовчати – каже у виданні Мирослава Керик з Фонду «Наш вибір». А інша українка, яка живе в Польщі, юристка Вероніка Марчук, не хоче, аби заяви двох журналістів сприймалися виключно як приклад ксенофобії. Обидва панове проявили своє ставлення до жінок взагалі – як до істот нижчого ряду, які можна викинути з дому або зґвалтувати.

Польська Рада етики ЗМІ засудила заяви Міхала Фіґурського і Куби Воєвудського, визнала їх проявом ксенофобії, разючої грубості і мови ненависті – читаємо у газеті «Rzeczpospolita». Рада етики ЗМІ закликає висловити позицію у цій справі Краєву раду радіо і телебачення.

Н.Б.



Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти