Logo Polskiego Radia
Print

«Українці б’ються за мову. Російську»

PR dla Zagranicy
Jana Stepniewicz 05.07.2012 11:00
«Gazeta Wyborcza»: На практиці Україна є двомовною, і це нікому не заважає. Проблема з’являється тоді, коли мову використовують з політичною метою
ФОТО: Українська служба Польського радіо

«Українці б’ються за мову. Російську» - читаємо на першій шпальті видання «Gazeta Wyborcza». Щоб легше було повірити у те, що справді б’ються, газета публікує фотографію з вчорашньої сутички захисників української мови з міліцією.

«Після закінчення Євро-2012 Україною струсонув гігантський конфлікт, - пише журналіст Марцін Войцєховський. – Парламент ухвалив закон, що надає російській мові статус регіональної. Опозиційні політики оголосили голодування, а противники закону вийшли на вулицю. Були сутички з міліцію, палиці і сльозогінний газ. Були теж поранені».Польский журналіст розповідає про перебіг вчорашніх протестів і пояснює, чому закон про державну мовну політику становить небезпеку для української мови: «Українська опозиція боїться, що надання російській статусу регіональної мови у 23 областях витіснить з цих земель українську мову, - читаємо. – Але коаліція «мовним законом» хоче підластитися своєму електоратові – на порозі парламентські вибори».

Марцін Войцєховський переконаний: на практиці Україна є двомовною, і це нікому не заважає. Проблема з’являється тоді, коли мову починають використовувати у політичних цілях».

Я.С.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти