Logo Polskiego Radia
Print

«Wprost»: «Гра про мови»

PR dla Zagranicy
Jana Stepniewicz 09.07.2012 09:53
«Теперішня влада не бореться за право до вживання російської мови, а за право на знищення мови української» - каже тижневику український експерт
ФОТО: Українська служба Польського радіо

«Гра про мови» - у цій статті у тижневику «Wprost» дізнаємося про ухвалений Верховною Радою закон «Про основи державної мовної політики», який – як пише журналіст тижневика Лукаш Вуйцік – «може вбити українську мову». У статті читаємо, як депутати коаліції – цитуючи віце-голову Партії Регіонів Міхаїла Чечетова – «розвели опозицію, наче кошенят»; як після вівторкового засідання українського парламенту західні ЗМІ писали, що в Україні почалася політична криза, і її можна порівняти з тією, що закінчилася Помаранчевою революцією. «Wprost» пише, що на практиці означає ухалення так званого мовного закону: «Коли якусь мову визнають регіональною, тоді мешканці цього регіону матимуть повне право вимагати заповнення паспортів регіональною мовою, обслуговування у державних установах, наприклад, судах, теж регіональною мовою, ЗМІ будуть теж «регіональномовні».

Як переконує Партія Регіонів, статус регіонального на території України можуть мати аж 18 мов. Насправді ж реально зміниться статус однієї мови – російської, яка може стати регіональною у 27 регіонах України. Як каже тижневику експерт Володимр Кулик, закон не стільки захищатиме російську мову, яка вже і без нього домінує в Україні в публічній сфері, скільки маргіналізуватиме українську мову: «Теперішня влада не бореться за право вживання російської мови, а за право знищення мови української» - каж експерт.

Я.С.



Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти