Logo Polskiego Radia
Print

Поблагословлена корупція

PR dla Zagranicy
Lidia Zalitacz 19.07.2012 11:37
«Rzeczpospolita» про скандал, до якого причетні політики коаліційної Польської селянської партії

Черговий скандал в уряді завершується черговим фарсом, – пише головний редактор тижневика «Rzeczpospolita» Томаш Врублєвський про скандал, до якого причетні політики коаліційної Польської селянської партії. У статті «Поблагословлена корупція» публіцист пише, що «політика та інтереси політиків взяли верх над законом. Держава виявилася безсильною і вторинною по відношенні до партійних інтересів». Врублєвський оцінює, що польською проблемою не є дефіцит контролю, а «надмірна участь держави і особисто політиків в економіці призводить до того, що практично кожен національний проект замість гордості залишає неприємний присмак».

Інший публіцист цього видання Роберт Мазурек кепкує, що уряд Туска знаменито справився зі скандалом Савіцького. «Хіба є якась афера з плівками? Ви жартуєте? Все прекрасно почистили, міністра немає, проблеми теж. Лише родичі залишилися на посадах, але це ж нічого» - читаємо у газеті «Rzeczpospolita».

Публіцист Войцєх Мазярський у виданні «Gazeta Wyborcza» критикує ідею, яка, як пише, посилаючись на потрал wPolityce.pl, «дозріває у спецслужбах», а саме введення обов’язку реєстрації телефонів з картками на передоплату. Центральне антикорупційне бюро аргументує, що 99 відсотків злочинців у Польщі користується телефонами прі-пейд. «Службовці всіх поліцій світу мають схильність не помічати більшості чесних громадян та нехтувати їхніми свободами, у цьому правом бути анонімним» – пише публіцист і водночас зауважує, що перші декларації депутатів зроджують побоювання, що такі ідеї можуть бути в Польщі схвалені. У коментарі «Маю право бути анонімним», Мазярський закликає громадян, занепокоєних такими ідеями, поки є ще час виступити проти поліцейської візії світу.

«Gazeta Wyborcza», традиційно, звертається у бік східного сусіда – Білорусі і пише про те, що «Лукашенка нищить політичних (в’язнів – ред.)». На п’ять місяців до кінця терміну ув’язнення Зміцєра Дашкєвича проти нього розпочинається черговий карний процес. «Влада прагне показати, що незламних немає» - читаємо у виданні. Зміцєр Дашкевич, голова опозиційної молодіжної організації Молодий Фронт, який відбуває дволітній термін покарання за хуліганство, у грудні мав вийти на волю. Тепер Слідчий комітет відкрив проти нього чергове розслідування. Визнаного Аmnesty International в’язнем сумління опозиціонера тепер обвинувачують в тому, що порушив принципи відбування покарання, за що йому загрожує черговий рік ув’язнення. «Gazeta Wyborcza», нагадує, що тридцятилітній Зміцєр Дашкевич зорганізував низку вуличних акцій проти режиму Лукашенка.

Л.З.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти