Logo Polskiego Radia
Print

Інтеграція України з ЄС повинна відбутися незалежно від результатів виборів

PR dla Zagranicy
Lidia Zalitacz 27.10.2012 14:33
- переконує коментатор газети «Rzeczpospolita». Польща не може дозволити собі на те, щоб Захід зробив з Януковича нового Лукашенку
ФОТО: Українська служба Польського радіо

Польща має переконати західних партнерів, що пропозиція наближення України до Євросоюзу мусить бути актуальною незалежно від того, яким буде результат недільних виборів – підкреслює коментатор газети «Rzeczpospolita» Єжи Гащинський. Якби триматися західних принципів, то вже сьогодні недільні вибори можна б визнати недемократичними, – пише коментатор і аргументує, що Юлії Тимошенко заблоковано участь у виборах, опозиція має обмежений доступ до ЗМІ, і недопустимим є вплив на політику типового пострадянського бізнесу. Проте Польща не може дозволити собі на те – констатує Гащинський, – щоб Захід зробив з Януковича нового Лукашенку.

У статті «Бандера чи Сталін» публіцист цього ж видання Піотр Косцінський задумується, хто стане переможцем парламентських виборів в Україні. Як зауважує автор статті, «несподіваним переможцем парламентських виборів в Україні можуть виявитися націоналісти». Міф Степана Бандери весь час живий, зокрема у Львові. У центрі Львова на кожному ліхтарі висять невеликі прапори з символом УПА та словами «70 років». Проте прихильники партії «Свобода», які ідеалізують Бандеру, часто навіть не знають, що він боровся з поляками, – пише видання. На погляд історика проф. Ярослава Грицака, люди, які під час останнього передвиборчого мітингу на Проспекті Свободи слухали закликів до вірності ідеям Бандери, зовсім цих ідей не знають. – Бандера та УПА їм асоціюються з боротьбою з совєтами, а не війною з поляками, – пояснює Грицак у польському виданні. Прихильники Свободи вірять в ідею націоналізму, у те, що Галичина це держава Бандери. Але Бандери, який радше є міфом, ніж справжньою людиною. Міфом героя боротьби за свободу – підкреслює Ярослав Грицак у виданні «Rzeczpospolita».

У свою чергу, «Gazeta Wyborcza» звертає увагу на те, що удар правлячим може завдати інша партія – «Удар» Віталія Кличка. «Партія «Удар» може стати несподіваним переможцем недільних парламентських виборів. Різні соцопитування дають їй друге або третє місце, за правлячою Партією регіонів, але можливо – перед Батьківщиною», – читаємо у газеті. У Києві на політичні амбіції чемпіона з боксу дивляться крізь пальці – проте політика не є примхою славетного боксера, а політичний стаж є зосвім великим – підкреслює видання.
На його мітинги , як на жодні інші, регулярно приходять тисячі людей. Послання Кличка просте: Україна мусить наблизитися до Європи. «Нашим зразком повинна стати Німеччина. А з держав, які були на подібних стартових позиціях, як ми – Польща. Польща у відносно недовгий час була здатна провести реформи і стати звичайною європейською країною», – такі слова Кличка наводить «Gazeta Wyborcza». Видання звертає увагу, що українці вірять йому, тому що Кличко проживає в Німеччині і знає добре порядки, які там панують. Отже, мабуть, вірять також, що він здатний повести Україну шляхом до Європи, – читаємо у польському виданні.

Л.З.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти