Logo Polskiego Radia
Print

Українську ситуацію стриманіше коментують у ЄС

PR dla Zagranicy
Igor Isayev 20.11.2012 09:08
Польські газети аналізують позицію Брюсселя, Берліна і Варшави після останніх парламентських виборів в Україні

«Євросоюз змінює спосіб мислення про Україну», – наголошує в розлогому матеріалі «Rzeczpospolita». Видання аналізує понеділкову зустріч міністрів закордонних справ Євросоюзу, на якій головною темою була ситуація над Дніпром. «Ми небагато знаємо про дискусію представників зовнішньополітичних відомств, не було теж жодної заяви», – наголошує видання. Після зустрічі виступив заступник міністра закордонних справ Польщі Єжи Пом’яновський, який заявив, що необхідним кроком для подальшого наближення України і ЄС є підписання та ратифікація Угоди про асоціацію. Він наголосив, що це може статися навіть у 2013 році. «Для цього не потрібен саміт Україна–ЄС, про долю якого ще не знаємо», – пише видання, а Пом’яновський додає: можливо, для підписання Угоди будуть інші можливості, наприклад головування Литви в ЄС наступного року і саміт Східного партнерства у Вільнюсі. За підписання договору – також Кіпр, що тепер головує в ЄС. «Нинішня євросоюзна тактика виглядає таким чином: говорити про Україну обережно і не роздмухувати емоцій, а тому польська тактика виглядає якнайкраще», – говорить виданню євродепутат Павел Коваль.

У продовження теми «Rzeczpospolita» пропонує євросоюзні коментарі стосовно ситуації в Україні. «У Німеччині бачимо дискусію на тему того, як далі співпрацювати з Україною», – звертає увагу польський євродепутат Павел Залевський. Експерт німецького Фонду Бертельсманна Корнеліус Охманн, звертаючи увагу, що особисто для Анґели Меркель важливою є справа звільнення Юлії Тимошенко, наголошує: «Берлін тепер зайнятий рятуванням Єврозони, а тому події в Україні відходять на далекий план. Німеччина поділена в підході до України. Переважає погляд, що немає сенсу далі поглиблювати співпрацю з Києвом, частина політиків вважає, що це свідчитиме про підтримку Євросоюзом диктатури. Іншу думку представляє німецьке Міністерство закордонних справ, яке не має нічого проти підписання Угоди про асоціацію, принаймні її економічної частини. Ця позиція німецького МЗС подібна до офіційної позиції Польщі», – наголошує Корнеліус Охманн.

Польські газети коментують зміни в уряді. У понеділок у відставку подав віце-прем’єр і міністр економіки Вальдемар Павляк, що затвердив польський прем’єр Дональд Туск. «Gazeta Wyborcza» наголошує, що це може мати серйозні наслідки для польської економіки, адже «міністр Павляк був реальним представником інетерсів польських підприємців, попри те, що чимало його ідей бізнес критикував». Тому газета прогнозує погіршення контактів між бізнесом і урядом. А «Rzeczpospolita», у свою чергу, звертає увагу, що зміни в коаліційному партнері Громадянської платформи – Польській селянській партії, яку донедавна очолював саме Павляк, – будуть тільки на користь Громадянській платформі.

І.І.

tags:
Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти