Logo Polskiego Radia
Print

Іммігранти це рятунок для Польщі

PR dla Zagranicy
Lidia Zalitacz 29.11.2012 10:22
... проте Польща не полегшує іноземцям поселення над Віслою

Іммігранти це порятунок для Польщі, в якій чисельність населення зменшується. Проте держава робить замало, щоб допомогти їм прижитися в країні, – оцінює видання «Rzeczpospolita».
З Польщі виїжджає більше осіб, ніж у ній поселяється, – остергіають демографи. Вони водночас додають, що Польща не заохочує іммігрантів, щоб вони тут «укоренилися», радше створює їм низку бар’єрів. З року в рік іноземцям у Польщі живеться легше, проте якщо вони хочуть тут поселитися на постійно, мають подолати багато бюрократичних перешкод, - каже Деніс Корелі з Фундації Розвитку Крім Кордонів. Такі перешкоди це необхідність отримати дозвіл на працю, дозвіл на перебування, але найбільший клопіт - це своя підприємницька діяльність.
– Польща це найгірше місце в Європі для тих іноземців, які хочуть вести свій бізнес. Можна відкрити фірму і працювати в ній, за умов, що маєте на рахунку 50 тисяч злотих і приймете на роботу двох поляків на ставки а також отримаєте високі доходи уже в перший рік діяльності. Якщо ви не маєте відповідних доходів – каже газеті Корелі – її власник не отримає дозволу на перебування у Польщі. Саме через це в міжнародному індексі MIPEX (Migrant Integration Policy Index) Польща займає 24 місце серед 31 країн, які досліджувалися. Попереду Польщі є не лише країни «старого» ЄС а також Словенія, Чехія та Угорщина. Це показує, що вирішальним для поселення є не лише економічна ситуація держави, але перш за все клімат приязний чужинцям, - читаємо у газеті.

Комітет прав дитини ООН хоче, щоб Європарламент заборонив функціонування так званих «вікон життя», у яких батьки залишають небажаних новонароджених дітей – повідомляє газета «Nasz Dziennik».
Як один з основних аргументів комітет називає такий, що діти мають право на пізнання своїх батьків, а залишені у вікні життя – позбавлені такого права. «Вікна життя» діють у кільканадцятьох країнах Європи. У Польщі їх функціонує близько 40.

Підприємці стежать за своїми працівниками. Вони стають головними клієнтами приватних агентств розшуку, - пише «Dziennik Gazeta Prawna».
У Польщі існує близько 350 розшукових агентств, які пропонують різноманітні послуги. Досі ключовими клієнтами таких фірм були чоловіки, яких зрадили дружини. У час економічної кризи появилася нова група клієнтів – підприємці, які стежать за своїми працівниками – читаємо у виданні. Агентства, на доручення роботодавців, все частіше перевіряють правдивість резюме кандидатів до праці чи лікарські посвідчення про хворобу працівника, - пише «Dziennik Gazeta Prawna».

Л.З.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти