Logo Polskiego Radia
Print

Поляк на чолі нової скерованої на Схід ініціативи

PR dla Zagranicy
Igor Isayev 10.01.2013 10:14
Польська преса коментує чергові події у відносинах між Євросоюзом і Брюсселем
ФОТО: Українська служба Польського радіо

Поляк став головою нового, запропонованого Польщею Європейського фонду задля демократії, – повідомляє «Gazeta Wyborcza». Мова йде про знаного польського політика, заступника міністра закордонних справ Польщі Єжи Пом’яновського. Європейський фонд задля демократії – це чергова після Східного партнерства ініціатива, скерована в бік сусідів Євросоюзу. Ідею його створення ще в лютому 2011 року висловив голова польського зовнішньополітичного відомства Радослав Сікорський, а Єврокомісія цю ідею підхопила. Щодо цього фонду існувало чимало ідей, також скептичних. Саме через скептицизм Європейський фонд задля демократії почне працювати не в первісному вигляді, а як певний гібрид – нібито формально й не будучи інституцією Євросоюзу, але перебуваючи в його орбіті. Звідки фонд братиме гроші? – «Gazeta Wyborcza» відповідає: важкі в здобутті «євросоюзні» гроші йтимуть на поточну діяльність фонду, на що Єврокомісія протягом найближчих трьох років погодилася виділити 10 мільйонів євро. Натомість властиві гроші задля розвитку демократії виділятимуть держави-члени ЄС, що дозволить обминати складні брюссельські процедури, завдяки чому кошти виділятимуться швидше. Польща на діяльність фонду погодилася призначити найбільше з-поміж усіх: 5 мільйонів євро.

«Стосовно України треба мати нерви», – видніє коментар Вацлава Радзівіновича на шпальтах видання «Gazeta Wyborcza», а стосується він місії Кваснєвський–Кокс. «Петові Коксу, колишньому главі Європейського Парламенту, і Алєксандерові Кваснєвському не вдалося досягти головної мети своєї місії в Україні. У середу вони доповідали теперішньому президентові Європарламенту Мартіну Шульцові. Вони спробували звільнити засуджену на сім років Юлію Тимошенко, проте їм це не вдалося. Але емісари Брюсселя повинні працювати, і не тільки навіть задля самої Тимошенко», – пише публіцист. «Стосовно України потрібно мати терпіння й міцні нерви. Кокс і Кваснєвський, посланці Європейського Парламенту, їх мають. Після їхніх переговорів з президентом Віктором Януковичем, прем’єр-міністром Миколою Азаровим, кількох зустрічей з іншими представниками влади і опозиції, відвідування в тюремній лікарні в Харкові Юлії Тимошенко, щоправда, колишня прем’єрка не вийшла на свободу, але європейські посланці насправді зробили для неї багато. Той факт, що Європа привертає настільки пильну увагу до долі колишньої „принцеси Помаранчевої революції”, уже сам по собі гарантує безпеку Тимошенко. Янукович відчуває, що Брюссель дивиться на його руки», – продовжує публіцист. «Янукович, імовірно, хотів би мати дешевий газ з Росії, і європейські інвестиції, але вічно лавірувати між Сходом і Заходом не може. І чим наполегливіше Москва буде тиснути на нього, тим, швидше за все, він терплячіше слухатиме емісарів Європарламенту, що зустрічатимуться з ним», – підсумовує публіцист.

І насамкінець «Rzeczpospolita» пише про «жучки в одязі редактора». Справа стосується львівського журналіста Тараса Зозулинського, який два роки розслідував нелегальну торгівлю наркотиками й дійшов до фактів, що свідчать про втягнення у справу працівників міліції. Відтак у своєму вбранні знайшов прослуховуючий пристрій. Львівський «Експрес» заявив про припинення співпраці з міліцією і звернення до незалежних європейських експертів. «Прослуховування стає все частішою українською практикою», – читаємо у виданні.

І.І.

tags:
Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти