Logo Polskiego Radia
Print

Поляки! Захищайте інтереси України!

PR dla Zagranicy
Lidia Iwaniuch 15.04.2013 09:22
«Україна хоче бути демократичною, незалежною, європейською країною» - переконує в тижневику «Wprost» президент Алєксандер Кваснєвський
fot. www.prezydent.pl

Тижневик «Wprost» друкує велике інтерв’ю з колишнім президентом Польщі Алєксандером Кваснєвським. Розмова, в основному, стосується польсько-європейсько-українських справ.

Кваснєвський закликає в розмові, щоб поляки перестали критикувати українську демократію, і стали захищати інтереси України. В Україні та Росії демократія не має такого значення, як сама влада і сила. Якщо демократія – корисна процедура, то добре. Якщо вона некорисна, то її відкидають – пояснює Кваснєвський. Колишній глава Польщі переконує, що Україна зробила великий прогрес, і саме тому ЄС парафував Угоду про асоціацію. Підкреслює, що Європа потребує України не лише в політично-стратегічному плані, потребує її демографічного потенціалу. Україна, на відміну від Білорусі та Росії, готова прийняти наші стандарти, – говорить Кваснєвський, і додає, що навіть, якщо нині говоримо Україні «ні» (стосується членства в ЄС – ред.) то «через 10 років ми їх будемо дуже просити, щоб були з нами». Україна має громадянське суспільство, і це теж вагомий чинник, який відрізняє її від інших наших партнерів на Сході, – підкреслює колишній президент.

Алєксандер Кваснєвський говорить, що не слід очікувати від українських лідерів іншої політики. «Вони примушені шукати рівновагу між Росією і Заходом. Це в їхньому інтересі, у них надто багато історичних, економічних, мовних зв’язків, щоб нараз сказати: віднині звертаємося виключно в бік Європи» – наголошує Кваснєвський і додає, що «Україна хоче бути демократичною, незалежною, європейською країною. Ми маємо там великий народ, в якого своє почуття ідентичності, і який дійсно хоче приєднатися до кола наших цінностей і стандартів». Розмову з Алєксандером Кваснєвським друкує «Wprost».

Л.І.



Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти