Logo Polskiego Radia
Print

Остання умова:Тимошенко

PR dla Zagranicy
Lidia Zalitacz 09.11.2013 16:17
«Gazeta Wyborcza»: Польща зробила все, щоб допомогти Україні наблизитися до ЄС

У справі угоди про асоціацію між ЄС та Україною ще все можливе. Може бути підписана на саміті країн Східного партнерства наприкінці листопада у Вільнюсі, і може бути відстрочена – поки в такій чи іншій формі Юлія Тимошенко не буде звільнена – пише публіцист Мирослав Чех у коментарі щоденника «Gazeta Wyborcza» під заголовком «Остання умова: Тимошенко».
«Узгоджування» змін у карному кодексі це виключно відволікання справи. Янукович не хоче звільнити Тимошенко з тюрми перед президентськими виборами у 2015 році, які сподівається виграти. Тоді він отримає повну владу на чергові роки, а про екс-прем’єр люди забудуть – пише публіцист. Отже, можна прогнозувати, що в справі умов лікування Тимошенко за кордоном настане безвихідь. Все ще існують шанси на позитивний сценарій, проте невеликі – зауважує Мирослав Чех. І підкреслює, що важливим є сам факт, що питання асоціації України з ЄС доведено до пункту прийняття рішення, що два місяці тому ще не було таким певним. Київ завершив переговори у справі Угоди і вистояв під тиском Росії, яка робить все, щоб саміт у Вільнюсі торпедувати. «Польща зробила все, щоб допомогти Україні наблизитися до ЄС. – підкреслює публіцист польського видання. – Це зусилля в кінці принесе позитивні результати, бо більшість українців виступає за європейський вектор. Навіть у Донецькій області підтримка для нього не зменшилася, коли він оголосив, що вибирає асоціацію з ЄС, а не митний союз з Росією. А політикою неможливо довго займатися всупереч населенню, його прагненням та інтересам», – оцінює Мирослав Чех на сторінках видання «Gazeta Wyborcza».

У суботньому додатку цього ж видання, «Wysokie obcasy» (Високі каблуки) велику статтю присвячено українському рухові Фемен.
Польська журналістка Катажина Квятковська відвідала у Парижі лідерку Фемен Інну Шевченко, яка минулого року після однієї з акцій в Україні виїхала до Франції, де отримала статус політичної іммігрантки. Польське видання розповідає, здебільшого, про «новий європейський розділ в історії Фемен – групи, яка протягом кількох років від часу створення стала найбільш відомим експортним товаром України», оскільки джерел походження та фінансування самого руху польській журналістці не вдалося відкрити повністю.

Дві третини польських підприємств мали діло у 2012 році з атаками хакерів – повідомляє «Rzeczpospolita». Збитки польських фірм з приводу витікання стратегічних даних можна оцінити на 360 мільйонів доларів в рік. Відомо, що від неправомірного доступу до інформації постраждали, зокрема, страхова компанія PZU, металургійний завод KGHM та декілька банків. Як пише газета, найкращі хакери це ... прибиральниці. Прибирання кабінету займає їм не більше, як 10 хвилин. А півгодини вони можуть присвятити на розшифрування комп’ютера директора фірми – пише «Rzeczpospolita».

Л.З.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти