Logo Polskiego Radia
Print

Реконструкція польського уряду та Кремль надто близько Бельведеру

PR dla Zagranicy
Natalia Beń 21.11.2013 09:59
Голова польського уряду змінив сімох міністрів і одного віце-прем’єра. Метою змін в уряді є цивілізаційний стрибок за євросоюзні гроші
polskieradio.plpolskieradio.plФОТО: Українська служба Польського радіо

«Невідомо, що ці зміни мають принести» – коментує газета «Rzeczpospolita». Дональд Туск не здійснив учора нового відкриття, про яке раніше попереджали. Реконструкція не робить враження нової якості, що мала б дати урядові й Громадянській платформі енергію на чергові два роки правління. Нічого не відомо також на тему програми. Не було несподіванок під оглядом інфраструктурної перебудови Ради міністрів – власне, тут немає змін. Не викликали особливого здивування й нові особи в кабінеті. Більшість прізвищ раніше оприлюднили ЗМІ – Йоанни Клюзік-Ростковської, яка очолила відомство освіти, Лєни Колярської-Бобінської (відомство науки і вищого шкільництва) та Рафала Тшасковського (відомство адміністрації і цифризації). Міністерство спорту очолив Анджей Бєрнат. Підвищення до рангу віце-прем’єра Ельжбєти Бєньковської, яка досі керувала відомством регіонального розвитку, а тепер одночасно відповідатиме за транспорт, також не стало несподіванкою після остаточного підтвердження Європарламентом нового бюджету. Несподіванки принесли призначення у відомствах довкілля – Мацєй Ґрабовський, під час Кліматичного саміту, замінив Марціна Королєца – та фінансів: його очолив 38-річний економіст Матеуш Щурек – оцінює «Rzeczpospolita».

Метою змін в уряді є цивілізаційний стрибок за євросоюзні гроші – пише «Gazeta Wyborcza». Саме цим займатиметься Ельжбєта Бєньковська. Вона має пильнувати, щоб великі гроші з Європейського Союзу були призначені справно й розумно. Протягом 2014–2020 років Польща отримає понад 303 мільярди євро на політику згуртування і майже 106 мільярдів євро на сільське господарство. «Ми хочемо, щоб 2020 року Польща була конкурентною країною на карті Європи не завдяки дешевій робочій силі, а через те, що визріває у наших головах. Ми маємо зробити ще один величезний інфраструктурний та модернізаційний крок», – заявила нова віце-прем’єр. Ельжбєта Бєньковська може стати ключем до успіху цього уряду. А уряд знову буде авторським. Дональд Туск не консультував змін ані зі своєю партією, правлячою Громадянською платформою, ані з коаліційною Польською селянською партією.

Прем’єр-міністр Дональд Туск розставив уряд на виборчий курс – коментує «Dziennik. Gazeta Prawna». На програмний перелом в уряді немає місця. Призначення нових міністрів не мають на меті змінити політику, а освіжити імідж і відвернути тенденцію до слабших оцінок.

«Dziennik. Gazeta Prawna» також пише: «Росія нас підслуховує». Росіяни мають доступ до телефонних розмов у радіусі одного кілометра від свого посольства у Варшаві. Перехоплюють також трансльовані дані. У цьому районі знаходяться, між іншим, Бельведер – палац, в якому живе президент Польщі, Канцелярія прем’єр-міністра, Міністерство національної оборони, Міністерство закордонних справ та Центральне антикорупційне бюро. Інформація потрапляє прямо до офіцерів російської розвідки – наголошує «Dziennik. Gazeta Prawna».

Н.Б.

tags:
Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти