Logo Polskiego Radia
Print

Україна - як Туреччина?

PR dla Zagranicy
Jana Stepniewicz 29.11.2013 10:32
«Україна, як і Туреччина, ніколи не вступить до ЄС» - переконує зі шпальт видання «Polska.The Times» британський журналіст Роджер Бойс
ФОТО: Українська служба Польського радіо

«Український шах-пат», «Українське фіаско у Вільнюсі», «Янукович грає далі» – як здогадуєтесь, Угода про асоціацію між ЄС та Україною – це одна з головних тем сьогоднішніх газет.

«Саміт Східного партнерства у Вільнюсі – це невикористаний шанс швидкого зближення Києва із Заходом», – пише видання «Gazeta Wyborcza». І питає – Хто винний? Причини поразки переговорів з Україною – про це чимало говорять у Польщі та Литві, чути голоси, що Європейський Союз не справився із геополітичним викликом Росії. «Головний винуватець – Янукович», – каже газеті німецький аналітик Бьорґен Форбрід. «Я здивований, що ЄС здивований, – продовжує. – Адже останні півроку ми отримували сигнали, що Віктор Янукович може угоди не підписати. Єдине, у чому ЄС можна звинуватити, так це в наївності». Є така приказка: «Якщо не відомо, про що йдеться, то йдеться про гроші». На думку польського видання «Gazeta Wyborcza», фінансова допомога – це один з головних важелів напрямку руху України. «ЄС не може от так просто викласти на стіл готівку. Звичайно, є євросоюзні програми підтримки, в рамках яких Україна могла б отримати кошти, ЄС теж був готовий допомогти Україні у переговорах з Міжнародним валютним фондом в справі чергових позик», – читаємо у щоденнику, котрий теж нагадує, що «велику ціну економічного відкриття на ЄС заплатили балтійські країни колишнього СРСР. Але вони не вимагали гігантських компенсацій в стилі Азарова, заохоченням була перспектива повного членства в ЄС. Україна цього не отримала».

«У проекті Угоди про асоціацію нема ані слова навіть про далеку перспективу вступу України до ЄС» – тему продовжує «Rzeczpospolita» у розмові з міністром закордонних справ Швеції Карлом Більдтом. – Чи правда, що цього не хотіла Франція? – питає. «Так правда, – відповідає політик. – Франція це заблокувала. І я її певною мірою розумію. Колись вона так само зробила з Великобританією. Але незважаючи на це, жодна європейська демократія, котра застукала до дверей Спільноти, не отримала відмови», – запевняє Більдт.

«ЄС вдає, що двері для України відчинені. Україна вдає, що європейські цінності їй близькі. Насправді, візія України в ЄС сіє пострах у європейських столицях» – це вже «Polska.The Times».

«Україна, як і Туреччина, ніколи не вступить до ЄС» – переконує зі шпальт видання «британський журналіст Роджер Бойс. У Києві десятки тисяч українців кричать: «Хочемо, щоб наші діти росли у Європі» – пише журналіст і додає: «Є певна заковика – ми не цього не хочемо. Хоча, звісно, вдаємо, що хочемо... Перспектива країни таких розмірів як Україна, яка підчепиться до Євросоюзу, країни котра ледве дихає – це як жахливий сон». На переконання Роджера Бойса, насправді Україна не стоїть перед історичним вибором: ЄС або Росія, Захід або Схід. Вибір насправді інший: членство у розклекотаному Митному союзі, яким управляє Кремль і дешевий газ, чи свобода для Юлії Тимошенко й угода про асоціацію з ЄС. Цей документ дуже нагадує той, що підписала 1964 року Туреччина... А ЄС втомлений невпинним розширенням. Журналіст наводить приклади стрімкого розширення у 2004 році, проблеми у Єврозоні, можливий вихід Греції із зони спільної валюти євро... словом... «Розширення скінчилося. Європа має сьогодні серйозніші клопоти». – читаємо у «Polska.The Times».

Я.С.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти