Logo Polskiego Radia
Print

Завдяки Путінові Америка і ЄС знову разом

PR dla Zagranicy
Volodymyr Priadko 25.03.2014 13:13
Для Європи ключове значення має гарантія постачання енергоносіїв зі США
ФОТО: Українська служба Польського радіо

«Путін зближує Європу з Америкою», – стверджує «Gazeta Wyborcza». «Російська анексія Криму може прискорити переговори Європейського Союзу зі Сполученими Штатами про створення трансатлантичної зони вільної торгівлі. А це б сприяло постачанню газу і нафти зі США (...) Офіційно переговори про Трансатлантичне партнерство ЄС і Штатів розпочалися 8 місяців тому. Брюссель і Вашингтон казали тоді, що вони хочуть завершити перемовини протягом двох років. Але, згодом з’явилися тертя. Причиною стали повідомлення про шпигування європейських політиків американською розвідкою. (...) Та все ж, згідно з неофіційною інформацією, євросоюзним та американським переговірникам останніми тижнями вдалося дійти до порозуміння у багатьох ключових справах майбутньої угоди. І в середу керівники ЄС та США можуть проголосити декларацію про повне скасування мита у трансатлантичній зоні вільної торгівлі. Після анексії Криму у Європі зросли побоювання перед енергетичною залежністю від Росії, звідки походить майже одна третя газу та нафти, що використовуються в Євросоюзі. Тому для Європи ключове значення має гарантія постачання цих енергоносіїв зі США», – читаємо у виданні «Gazeta Wyborcza».

«Президент США повинен відвідати Польщу 4 червня. Ця неофіційна інформація Радіо RMF FM стверджує, що Барак Обама візьме участь в організованих президентом Броніславом Коморовським урочистостях з нагоди 25-річчя частково вільних виборів у Польщі. Такий візит у польській столиці став би підтвердженням зміни курсу американською адміністрацією у закордонній політиці. (...) Приїзд до Польщі вписувався б у курс зміцнення США східного флангу НАТО в Європі. (...) Зближення Вашингтона з Варшавою почалося ще раніше, ніж сталися події у Криму. У листопаді 2013-го Польщу відвідав держсекретар США Джон Керрі, а у січні цього року міністр оборони Чак Гейґел. Як вдалося дізнатися редакції, ні МЗС Польщі, ні Канцелярія президента ще не мають офіційного підтвердження візиту від американської влади», – пише «Dziennik.Gazeta Prawna».

Опозиційне видання «Gazeta Polska Codziennie» б’є на сполох у справах перебування у шпиталях героїв Євромайдану. Газета наводить кілька фактів, які, на її думку, свідчать про проблеми, що їх мають у лікарнях Катовиць і Люблина ті, кого було поранено під час Євромайдану у Києві. Так, наприклад, у катовицькому шпиталі МВС місцеві волонтери з Товариства «Покоління» стверджують, що їм не надають можливості офіційно відвідувати ранених українців. А люблинський шпиталь відіслав до Львова пацієнта з двома кулями в голові. Його стан після транспортування радикально погіршився. Пшемек Міськєвич з Товариства «Покоління» каже, що польські активісти знову намагаються повернути пораненого героя до Польщі на лікування.

В.П.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти