Logo Polskiego Radia
Print

Увесь світ боїться Росії

PR dla Zagranicy
Taras Andrukhovych 26.03.2014 00:00
Путін продовжує встановлювати новий світовий порядок. Про можливі правові методи боротьби з російським агресором та про нові історичні символи для України, читаємо на шпальтах свіжих польських видань.

«Розповіді про радикалів, націоналістів та фашистів, які марширують вулицями Києва – це російська пропаганда. Її широко використовує північний сусід України, аби переконати ЄС та США зрадити та залишити Україну». Таку думку висловлює український публіцист Віталій Портніков у розмові з Томашом Бєлецьким на шпальтах видання «Gazeta Wyborcza». Найбільшою загрозою є можливість військової агресії проти усієї України. Якщо світ вчасно не реагуватиме на дії Путіна – Москва розбере Україну по частинах, вважає український журналіст.

На запитання польського публіциства про певні побоювання щодо існування в українському політикумі правих радикалів, Портніков відповідає, що «їхній влпив не є значним. Прихильники правих ідей не мають чіткої програми дій для усієї країни». «Правий сектор» діє більше на місцевому рівні у західних регіонах країни. Щодо «Свободи», то на думку українського журналіста, ця партія втрачатиме голоси на наступних парламентських виборах, адже багато людей розчарувалося у її радше політичних методах боротьби під час Євромайдану.

Портрети Степана Бандери на Майдані, на переконання Портнікова, символізують опір УПА радянським військам, а відтак - агресивній політиці Кремля. Ненависть росіян до постаті одного з лідерів українських повстанців пояснюється його роллю боротьби з КДБ. А найменшою мірою це можна якось пов’язувати з поляками та їхніми побоюваннями, переконує український публіцист. «В Україні, як вже європейській державі, з’являтимуться нові символічні постаті. Зокрема, таким може стати єпископ Андрей Шептицький», - каже він. Більше читаємо в інтерв’ю «Звідки Бандера на Майдані?» у свіжому виданні Gazeta Wyborcza.

У газеті Rzeczpospolita професор Юридичного інституту Польської академії наук Іренеуш Камінський пише про те, як можна покарати агресора, вдаючись до правових заходів на світовому рівні. Російські дії в Україні – це грубе порушення багатьох норм міжнародного права. Відтак, у світової спільноти виникає питання, що можна зробити у цій ситуації: які юридичні та правові кроки та якими організаціями потрібно їх приймати? Про це читайте в аналітичному матеріалі «Міжнародне право і Україна, або як покарати агресора».

На шпальтах того ж видання – розмова польського публіциста Єнджея Бєлецького з Лесею Оробець. На її думку, реакція Заходу на захоплення Росією Криму нагадує зраду Чехословаччини під час підписання Мюнхенської угоди в 1938 році. Відома політик від партії «Батьківщина» стверджує, що амбіції Путіна – надзвичайно загрозливі та великі, адже йому йдеться про становлення нового світового порядку. На переконання Лесі Оробець, економічні санкції не стримають Кремль. Допоки російський агресор не зустріне безпосереднього відпору, він йтиме далі – дестабілізуючи ситуацію на сході та півдні України. Сьогодні для України є тільки один показник того, чи діють економічні санкції проти Москви: це вивід російських військ з українських земель. Інакше – все інше дарма, це провокуватиме Путіна йти далі. Більше - читаємо в інтерв’ю під назвою «Увесь світ боїться Росії» у виданні Rzeczpospolita.

Т.А.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти