Logo Polskiego Radia
Print

«Українці відбивають схід»

PR dla Zagranicy
Jana Stepniewicz 16.04.2014 15:07
Польські видання повідомляють про розвиток ситуації на сході України, а також вказують на помилки київської влади в діалозі зі східними українцями
ФОТО: Українська служба Польського радіо

Статті про Україну у польських газетах – як вісті з фронту: «Українці відстояли аеропорт», «Українці відбивають схід». Видання повідомляють про розвиток ситуації на сході України.

«Прихильникам Москви на сході України не вдалося те, що вдалося в Криму, – пише «Gazeta Wyborcza». – У Краматорську сили, вірні Києву, прогнали з військового летовища озброєних сепаратистів». «Згідно із непідтвердженою інформацією, у сутичках з українськими військовими загинуло від 4 до 11 сепаратистів. Інша версія повідомляє про те, що аеродром вдалося відбити без жертв у людях», – польська газета інформує про ситуацію. І додає, що – «Військовий аеродром у Краматорську має важливе стратегічне значення. Довжина стартової смуги – 2600 метрів, дуже зручна для російських транспортних літаків Іл-76. Звідси російські війська могли би вільно потрапити у Донецьк, Харків та Запоріжжя». Події у Краматорську підтверджують, що на сході України почалася «антитерористична акція» – пише «Gazeta Wyborcza».

«Турчинов оголосив удар в російських сепаратистів. Цього разу це не були тільки слова», – продовжує тему «Rzeczpospolita». Описуючи ситуацію у Краматорську, видання припускає – «все вказує на те, що операція матиме ширший масштаб. На схід рухаються бронетранспортери з українськими означеннями». Чи українська операція буде успішною? – запитує польське видання. «У прямому зіткненні з російською армією Україна не має жодних шансів – її витрати на військо торік були вдвадцятеро меншими, ніж російські».

«Український уряд – у пастці, – читаємо на шпальтах тижневика «Polityka», уряд не хоче кровопролиття, але якщо не зробить жодної сроби взяти ситуацію під контроль – повністю втратить свій авторитет». Ситуація вже багато днів розвивалася в напрямку ескалації напруження. Сепаратисти відверто ігнорували ультиматуми київської влади, а влада не вдавалася до мілітарних знарядь, бо хотіла виграти час, усвідомлюючи, що військове вирішення могло би спровокувати «гуманітарне» втручання Росії, яка би прагнула захистити російськомовних мешканців – «Polityka» аналізує суспільний контекст Східної України і вказує на помилки влади: «Влада не зробила висновків з кримського уроку, ніхто з правлячих політиків не поїхав на Донбас. Хоча сепаратистські настрої було легко передбачити – адже всі повторювали, що Росія Кримом не задовольниться» – пише журналістка видання. Тижневик зауважує, що київська влада не дуже і знає, що робити з регіоном: «на мешканців Сходу часто дивляться як на гірших українців, як на проросійське населення». «Нова влада не зуміла знайти спільної мови із східняками, але не дуже-то її шукала» – читаємо у статті «Великий хаос».

Я.С.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти