Logo Polskiego Radia
Print

Попереду - найдошкульніші для Москви санкції?

PR dla Zagranicy
Volodymyr Priadko 02.05.2014 14:23
Євросоюз має ще у своєму арсеналі санкції у вигляді ембарго на російську сировину

Газета «Rzeczpospolita» намагається аналізувати ситуацію в Україні в умовах російської агресії.
«Демократична, унітарна Україна – неможлива. Федеративна Україна на зразок кремлівських стратегів – також. Як показують у міру чесні опитування громадської думки, федерації не хоче також і українське суспільство. Тим більше тяжко собі уявити входження східних областей до складу Росії. Україна поділена на маленькі князівства? Взагалі це можливо, але як Євросоюз, так і Польща володіють інструментами, щоб стримати такий процес. А Росія, зі свого боку, має достатньо впливів в Україні, щоб завадити Києву повернути реальну владу на сході. Тобто, ситуація виглядає патовою. Вирішення, яке було б прийнятне як для Росії, так і для Заходу (Польщі) – це, з одного боку, широка автономія східних областей (мовна, політична, економічна) в рамках унітарної держави, яка має Угоду про асоціацію з ЄС, з другого боку – тиха згода Євросоюзу і Варшави на російську інкорпорацію Криму. Це наш максимум, якщо ж Москва захоче йти далі – війна. Якщо ми не хочемо, то й не мусимо брати в ній участь. Достатньо ліквідувати ембарго на постачання зброї до Києва, а також залучити польські фірми оборонної сфери у будівництво української системи повітряної оборони. Для цього вистачить рішення польського уряду. Варто його прийняти. Варто бути сміливим». Про це пише видання «Rzeczpospolita» у статті «Україна? Варто бути відважним».

У газеті «SuperЕxpress» – інтерв’ю з головою Європейського Парламенту Мартіном Шульцом, який перебував у Польщі з нагоди свята праці, бо ж належить до німецької, нині правлячої (в коаліції) лівої партії SPD. Євросоюзний політик переконує, що канцлер Анґела Меркель робить багато, щоб вплинути на Росію, аби та припинила провокувати Україну і не розпалювала атмосферу у країні над Дніпром. Мартін Шульц також не погоджується з думкою про те, що санкції проти Росії недостатні, і похвалився, що Євросоюз має ще у своєму арсеналі санкції у вигляді ембарго на російську сировину, що повинно досить міцно ударити в Путіна:
«Росія величезною мірою залежить від їхнього експорту. Якщо ми відітнемо її від цього джерела, Москва не матиме грошей. І це – на мою думку – справжня загроза для Кремля. Однак, ми повинні підготувати до цього наших громадян, бо такі санкції матимуть також вплив і на них. Тобто будуть підвищені ціни на газ. Ми також повинні бути готовими до того, щоб підтримати ті країни Європейського Союзу, які можуть найбільше від цього постраждати». Голова Європейського Парламенту Мартін Шульц на питання про те, що колишній канцлер Німеччини Ґергард Шредер перебував недавно в обіймах президента Путіна у Санкт-Петербурзі, сказав, що він не коментує приватні подорожі колишніх канцлерів.

В.П.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти