Logo Polskiego Radia
Print

Європа повинна глянути правді в очі

PR dla Zagranicy
Lidia Zalitacz 15.07.2014 18:25
Досягненням саміту ЄС було б, якби Великобританія чи Польща зуміли переконати інших чільників ЄС, щоб ті покинули фальшивий оптимізм в справі Росії
ФОТО: Українська служба Польського радіо

ЄС не хоче карати Росію за Україну – читаємо в коментарі впливового польського щоденника «Gazeta Wyborcza». Країни ЄС від початку української кризи сперечалися щодо того, наскільки сильно натискати санкціями на Росію, – пише Томаш Бєлєцький. Досі «голуби» перемагали над невеликою групою «яструбів» з Лондоном, Варшавою і Вільнюсом на чолі. Проте останніми тижнями до цього дійшов другий спір – про справжню версію подій в Україні. У Європі дедалі сильнішим стає табір оптимістів (або тих, які прикидаються оптимістами) у справі Києва і Москви. Вони вважають, що популярність Порошенка в Україні, внутрішні міжусобиці між сепаратистами, слабка підтримка мешканців Донбасу для відокремлення та мілітарні перемоги українців і страх Москви перед рішучими санкціями Заходу, спричинилися до того, що сьогодні Путін готовий покинути східноукраїнських сепаратистів – читаємо у виданні.
Песимісти, чи радше позбавлені ілюзій щодо намірів Кремля реалісти, тобто британці, поляки та країни Балтії, змагаються в Брюсселі з наївним переконанням, що Кремль вже відпустив Україну. На погляд Томаша Бєлєцького, великим досягненням найближчого саміту ЄС було б, якби Великобританія чи Польща зуміли переконати інших чільників ЄС, щоб глянули правді в очі і покинули фальшивий оптимізм. Адже останні повідомлення з українсько-російського прикордоння показують - пише публіцист - що Росія не має наміру легко позбутися контролю над транскордонним коридором для бойовиків та зброї для сепаратистів.
А якщо сеператистів будуть озброювати й надалі, то спроби відвоювати Луганськ чи Донецьк – прогнозує журналіст – можуть завершитися кривавими змаганнями і багатьма жервами серед мирного населення. Якщо навіть не всі сепаратисти підконтрольні Москві, то важко повірити, щоб Росія не уміла – якщо захоче – припинити транспортування тяжкої зброї до Донбасу. На думку публіциста газети, Євросоюз повинен зробити щирий діагноз подій на Сході України і потім дотримуватися своїх рішень, тобто посилити санкції щодо Москви.

Ми повинні будувати з Росіює такі самі економічні відносини як з Польщею та Німеччиною. Головне, це припинити постсовєтську політику «братерства народів» - говорить у інтерв’ю в щоденнику «Rzeczpospolita» колишній президент України Леонід Кравчук. Перший президент України пояснює польським читачам чому економічна дружба з Росією є дуже небезпечна: «Москва ставиться до неї як до інструменту впливу на зовнішню політику. Європа не усвідомлює, якими є справжні наміри Владіміра Путіна. Щоб їх не відчути на власній шкірі (країни Європи – ред.) повинні відкинути свої партикулярні інтереси, які їх поєднують з Росією і подбати про майбутнє Старого Континенту» - переконує Кравчук. Колишній чільник України зауважує, що актуальна політика Путіна призвела до того, що Росія має нового ворога - український народ. Жоден російський чільник не зайшов так далеко» - каже Кравчук. Політик висловлює також переконання, що Крим колись повернеться до України.

Л.З.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти