Logo Polskiego Radia
Print

«Білий конвой вантажівок лякає Україну»

PR dla Zagranicy
Natalia Beń 14.08.2014 14:41
«Росія може не дозволити витіснити себе з України, тому треба так накреслити межі її присутності, щоб вона не змогла здомінувати української держави»
ФОТО: Українська служба Польського радіо

«Білий конвой вантажівок лякає Україну» – пише «Gazeta Wyborcza». «Триває трилер з конвоєм гуманітарної допомоги, висланої з Росії без порозуміння з Києвом до Східної України. Українці не пропустили транспорту через кордон, тому росіяни рушили на пункт пропуску, що знаходиться під контролем бойовиків», – пише кореспондент з Москви Вацлав Радзівінович. Автор статті нагадує, що Київ поставив вимогу перевантажити привезені з Росії речі й продукти за участі представників Червоного Хреста. На це російська сторона не погодилася. За словами прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка, було б краще, якби росіяни прислали триста порожніх КАМАЗів і ними забрали своїх бандитів.

У щоденнику «Gazeta Wyborcza» також поставлено запитання: «Що Владімір Путін скаже росіянам і світові в Криму?», відповіді на це чекають усі оглядачі російської політики. Польське видання відзначає, що серед мешканців півострова, які під час візиту Путіна зустрічатимуться з президентом і дякуватимуть йому за приєднання регіону до Росії, не буде представників Меджлісу. Татари, нагадує газета, зазнали жорстих переслідувань у радянський період, були депортовані, а після анексування в березні їхньої рідної землі, знову зазнають репресій.

«Українці не мали нагоди вмирати за Крим» – під таким заголовком газета «Rzeczpospolita» (суботньо-недільне видання) помістила розмову з польським екс-євродепутатом Павелом Ковалем. Захід, після анексії Криму Росією, дав зрозуміти: якщо вона не поставить наступного кроку, то можливою є стабілізація їхніх відносин. «Це прозвучало як заохочення до дальшого ґвалтування» – каже Павел Коваль. Політик відзначає, що українсько-російський конфлікт може тривати щонайменше десять років. «Тим більше, що реакції Заходу на політику Владіміра Путіна відносно України надалі є помилковими. Після останніх санкцій я чув, що вони переламають Путінові хребет. Якщо хтось вважає, що можна усунути російську владу забороною продажу нових кораблів типу Містраль, коли друга рука висилає туди вже замовлені – нічого не розуміє», – каже Павел Коваль. За його словами, вже давно треба було відкрити Києву кредитну лінію і зорганізувати військові навчання. «Росія розуміє лише політику сили», – наголошує політик.

На думку Павела Коваля, Крим для українців не втрачений. Коли Росія захоплювала півострів, громадська думка в Європі та Україні не могла повірити в усе, що відбувається, а українська армія була нездатна діяти. Українці повинні звернутися до арбітражного суду, який вирішував справу Косова, і на цьому рівні відстоювати свою рацію. Співрозмовник газети «Rzeczpospolita» вважає, що російські зв’язки з Кримом є не більшими, ніж українські.

Натомість, публіцист Анджей Таляґа у виданні «Rzeczpospolita» розглядає різні сценарії розвитку ситуації в Україні. На його думку, необхідно брати до уваги політичні поступки. Росія може не дозволити витіснити себе з України, тому треба так накреслити межі її присутності, щоб вона не змогла здомінувати української держави. Дописувач сумнівається у ймовірності повернення Криму і пропонує де-факто визнати його втраченим, але не погоджуватися на це офіційно.

Н.Б.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти