Logo Polskiego Radia
Print

«Якщо буде треба, ми зробимо наступний Майдан»

PR dla Zagranicy
Natalia Beń 21.11.2014 15:17
Наталія Соколенко: «Треба лише допильнувати, щоб чергового Майдану не зробила нам Росія»
ФОТО: Українська служба Польського радіо

При нагоді міжнародної конференції у Варшаві, присвяченої питанням військової, економічної та енергетичної безпеки Європи – Warsaw Security Forum, президент Польщі Броніслав Коморовський гостро висловився про Росію. «Час протидіяти агресії. Росія будує свою велич нав’язуванням власної волі іншим», – заявив польський очільник. Як пише «Gazeta Wyborcza», Броніслав Коморовський, на відміну від німецької канцлерки Анґели Меркель, ствердив, що важко покладати надто великі надії на діалог із Росією, хоч треба зберегти канали зв’язку. За словами глави Польщі, ця країна обрала інший шлях розвитку, ніж співпраця – а саме накидання своєї волі. У стратегії Заходу варто більше врахувати досвід нашої частини Європи, яка була фрагментом совєтської імперії – вважає польський президент.

«Gazeta Wyborcza» також помістила розмову з активісткою Євромайдану, Наталією Соколенко, під заголовком: «Якщо буде треба, ми зробимо наступний Майдан». На запитання, що Україні вдалося протягом останнього року, а що – ні, співрозмовниця газети відповіла: «Не вдалося провести швидких реформ. Іронією долі є те, що після антиолігархічного Майдану президентом став представник саме цієї групи. З погляду цінностей, якими він керується, це непоганий президент, але з’являється сумнів: чи олігарх може бути одночасно реформатором?» – каже активістка.

За словами Наталії Соколенко, слабкістю було те, що Євромайдан не висунув свого лідера. Керівництво взяли на себе політики опозиційних партій і це одна з причин браку підтримки на Сході, там вдалося створити переконання про «київську хунту». Трагедією було кровопролиття на Майдані. А серед позитивів – зміни в суспільстві, Україна займає одне з перших місць у світі під оглядом кількості волонтерів. З’явився новий канон історичних міфів і пантеон героїв – Небесна сотня. Великим досягненням є й те, що євромайданівці ввійшли до парламенту. Можливо, в Україні формується новий політичний клас, що не буде пов’язаний з бізнесом.

Як вважає співрозмовниця видання «Gazeta Wyborcza», Україна має шанс на політичне оновлення без наступного Майдану, проте, якщо люди знову вийшли б протестувати, вона не вважатиме цього катастрофою. Так станеться, якщо в міністерствах юстиції та оборони надалі існуватиме така велика корупція. «Треба лише допильнувати, щоб чергового Майдану не зробила нам Росія», – каже Наталія Соколенко.

Н.Б.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти