Logo Polskiego Radia
Print

Треба залучити Україну до енергетичної системи ЄС

PR dla Zagranicy
Lidia Zalitacz 21.01.2015 18:07
«Rzeczpospolita»: Польща може зіграти велику роль у процесі унезалежнення Києва від Москви
ФОТО: Українська служба Польського радіо

Правляча у Польщі Громадянська платформа (на відміну від опозиційної партії Право і справедливість) намагається монтувати антиросійський «блок» у Європі на фундаменті енергетичних інтересів країн ЄС та принципу європейської солідарності – стверджує на сторінках видання «Rzeczpospolita» публіцист Анджей Таляґа. На його погляд доказом цього є понеділковий візит польської прем’єр Еви Копач у Києві. «Це черговий елемент у політичній грі, котра назавжди може послабити Росію, підрізаючи галузь, на якій базується її бюджет, тобто експорт енергоносіїв» - пише польський коментатор. «Головне те, щоб плани були реалізовані», – додає Таляґа.
«Якщо Польща дійсно викладе гроші на модернізацію українських теплових електростанцій, будову газового інтерконектора, а згодом почне пересилати на схід газ з терміналу у Свіноуйсці і на форумі ЄС боротиметься за залучення України до європейської енергетичної системи, наша геостратегічна гра завершиться успіхом, великим успіхом», - підкреслює коментатор газети «Rzeczpospolita». Однак, якщо слова залишаться лише словами, Росія врешті підніметься і закриється вікно історичного шансу на її послаблення», - читаємо у виданні.
На погляд Таляґи, Польща може зіграти велику роль у процесі унезалежнення Києва від Москви. «Ми не мусимо висилати туди (в Україну - ред.) війська ані зброї, більш ефективним буде включення її – реально, не декларативно - до європейської енергетичної ситсеми. Годі собі уявити більш ефективний фундамент української незалежності, яка буде корисна також для Польщі. Дуже корисна», - констатує коментатор на сторінках польського видання «Rzeczpospolita».

«На фронті було простіше: там знаєш, що робити. А тут, людина мусить радити собі сама» - тижневик «Tygodnik Powszechny» цитує слова одного з «кіборгів», який отримавши перепустку і намагається добратися до дому. Видання публікує статтю про Діму та його побратимів – захисників Пісків, які доїхавши до Дніпропетровська, залишаються безпорадними – не можуть купити квитків на потяг до дому ані знайти дешевого нічлігу. Воїни тиняються по холодному вокзалі та нічному Дніпропетровську. «Десятки чоловіків у формах блукають серед п’яних, бездомних та проституток (…) Немає нічлігу, немає транспорту. Українці запалюють тисячі свічок в інтернеті для загиблих героїв. Але тим, які живуть, не є в змозі забезпечити справний переїзд на перепустку до дому», - дивується авторка статті, що її публікує «Tygodnik Powszechny».

Міністр освіти Великобританії зізналася, що реформа освіти британського шкільництва була інспірована успіхами поляків – пише «Gazeta Wyborcza». Про успіх поляків Нікі Морґан згадала під час Всесвітнього форуму освіти в Лондоні, щорічної зустрічі міністрів освіти з понад 70 країн. На погляд польського видання, Морґан натякала на впровадженні в Польщі екзамену з математики на атестаті зрілості та створенні гімназій. На погляд експертів, це були головні елементи шкільної реформи, які спричинилися до стрибка Польщі у дослідженнях PISA – Міжнародної оцінки умінь учнів, – зауважує польська газета.

Л.З.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти