Logo Polskiego Radia
Print

Сікорський: Москва сьогодні зазнає стратегічної поразки

PR dla Zagranicy
Lidia Zalitacz 12.02.2015 17:56
Попри війну і спроби дестабілізації, українці прагнуть інтегруватися з ЄС, а не з Росією
ФОТО: Українська служба Польського радіо

Москва сьогодні зазнає стратегічної поразки. Тепер довершується процес формування українського народу, який будує свій державотворчий міф – легенду захисту від Росії, – говорить у інтерв’ю виданню «Gazeta Wyborcza» спікер Сейму Радослав Сікорський.
На погляд польського політика, Європа сьогодні надто пізно реагує на російсько-український конфлікт, «США мають більші можливості і швидше приймають рішення».
Колишній міністр закордонних справ Польщі висловлює погляд, що допомогу для України не можна сьогодні зводити до питання постачання або непостачання зброї. «Важливіше є підтримати Україну як державу, бо це є, здається, ставка цього конфлікту». «Я не думаю, щоб Росії йшлося лише про шматки України. Я думаю, що мета більш амбітна йдеться про те, щоб Україна не здобула успіху як вільноринкова, європейська демократія», – каже Сікорський. Спікер польського Сейму підкреслює, що Росія прагне також розбити єдність Європи та її союз зі США. І попри те, що Москва, з єдиним командуванням, монолітною, хоч анахронічною ідеологією та безпекою, яку їй дає ядерна зброя, має свої переваги, все-таки її сусіди обрали курс на захід: «Виявилося, що незважаючи на кризу, європейська модель (розвитку) більш приваблива, каже Сікорський. Українці вибрали проєвропейського президента і проєвропейський парламент. Попри війну і спроби дестабілізації, прагнуть інтегруватися з нами, а не з Росією».
«У мене складається враження, що президент Путін довершує процес формування українського народу. Цей народ сьогодні будує легенду захисту держави, свій міф державотворення. Росія обернула проти себе український націоналізм. При всіх тактичних успіхах це не буде стратегічна перемога Росії», підкреслює Радослав Сікорський. Екс-міністр закордонних справ Польщі наголошує, що шанси на інтеграцію України з ЄС залежать від проведення реформ. «Катастрофічною помилкою було б, якби Київ визнав війну претекстом для непроведення реформ. Тепер Україна є в надзвичайній ситуації. І це є найкраще виправдання скорочень та реформ. Щоб тільки тепер Україна скористалася цим шансом», констатує Сікорський в інтерв’ю.

У інтерв’ю з екс-міністром економіки України, яке публікує газета «Rzeczpospolita», Павло Шеремета остерігає, що кошти занехаяння реформ в Україні будуть набагато вищими, ніж війни з Росією.
За словами колишнього міністра економіки, Україна стоїть на порозі банкрутства. Врятувати її може лише фінансова підтримка зі сторони Заходу.

Війна на Сході несе за собою великі державні витрати – але є й інша причина. Головною причиною трагічної ситуації економіки є перш за все відсутність докорінних реформ – оцінює Павло Шеремета. «Україна, на жаль, не провела реформ таких, які вдалося провести у Польщі на початку 90-их років і саме це весь час призводить до паралічу розвитку країни», – каже економіст. Кошти, пов’язані з війною становлять, за різними підрахунками, від 2 до 5% ВВП. Тимчасом, самі субсидії для Нафтогазу це 10% державного ВВП – пояснює колишній міністр польському виданню. На погляд Павла Шеремети, сьогодні в Україні треба створити можливості для приватного бізнесу, перебудувати всю структуру державних фінансів, у цьому податкову систему і, по-третє, подолати корупцію. Економіст оцінює, що нинішній прем’єр Арсеній Яценюк – це дуже ефективний та інтелігентний політик. «Для мене це абсолютно найкращий прем’єр в історії України. Однак, наша ситуація настільки складна, що треба набагато більше»,– сказав Павло Шеремета виданню «Rzeczpospolita».

Л.З.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти