Logo Polskiego Radia
Print

Реанімація СРСР у російській Думі

PR dla Zagranicy
Jana Stepniewicz 17.06.2015 16:20
«Rzeczpospolita» пише про вимогу групи російських депутатів визнати розпад Радянського Союзу незаконним
ФОТО: Українська служба Польського радіо

«Громадянська платформа має дві переваги: Європа і конституція. Ми повинні бути вірогідними, і не асоціюватися з касетними скандалами та восьминогами на обід», – говорить Томаш Сємоняк на шпальтах видання «Gazeta Wyborcza». Сьогоднішня газета публікує розлоге інтерв’ю з віце-прем’єром, міністром національної оборони Польщі, в якому питає про стан правлячої партії після «касетного скандалу» і – як наслідок – відставки трьох міністрів та спікера Сейму. На запитання, як ГП може відбудувати довіру виборців, Сємоняк відповідає, що «слід опрацювати пропозицію для тих поляків, котрі мають таке відчуття, що 25 років польської трансформації не віддзеркалюється в їньому житті. Ці люди повинні побачити для себе перспективу життя у Польщі. Ми повинні знову бути близько людей, щоб – умовно кажучи – губернатор якогось воєводства вибрав зустріч з мешканцями цього воєводства, замість сидіти з іншими губернаторами у ресторані... а якщо вже піде до ресторану, щоб їв за свої гроші», – каже Сємоняк.

Сьогоднішня «Rzeczpospolita» пише про реанімацію СРСР у російській Думі. Група парламентаріїв (з Єдиною Росії, Комуністичної та Ліберально-демократичної партій) звернулася до генерального прокурора Росії із вимогою проаналізувати події 1991 року і визнати розпад Радянського Союзу незаконним. Депутати звинувачують тодішнє керівництво на чолі з Міхаїлом Ґорбачовом у тому, що – проігнорувавши волю народу – своїми діями воно призвело до розпаду СРСР. На переконання парламентаріїв, Ґорбачов зігнорував результати березневого референдуму 1991 року, в якому 70% радянських громадян висловилося за подальше існування Країни Рад. Тому Першого секретаря треба поставити перед судом. Поки що під заявою підписалися три партії, але ніхто не знає, що буде завтра, – справу коментує російський політолог Алєксєй Макаркін. Як каже, Росія висилає Заходу сигнал, що вона готова на серйозні кроки. «Це радикальна версія імперіалізму, який у Росії відроджується – каже політолог. – Цей імперіалізм під знаком запитання ставить право до самостійності не тільки України, але й балтійських держав».

Не відкладаю газети «Rzeczpospolita». «Кожен хоче стати агентом», – пише видання. Центральне антикорупційне бюро заливають заяви від кандидатів на спецагентів. Впродовж кільканадцяти днів набору до відділу ЦАБ-у у місті Бидґощ надійшо понад 120 зголошень від поляків, котрі хочуть переслідувати скорумпованих політиків, працівників адміністарції тощо. Чимало бажаючих теж працювати у Прикордонній службі. Як показують результати дослідження з 2014 року, 51% поляків вважає найпрестижнішою професію військового, міліціонера, агента.

Я.С.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти