Logo Polskiego Radia
Print

Шанс для поляків на Сході

PR dla Zagranicy
Lidia Iwaniuch 30.09.2015 15:26
Рішення уряду щодо виділення 8 мільйонів доларів на реалізацію програми репатріації не змінить ситуації поляків на Сході. Проблема не в грошах а в законі
ФОТО: Українська служба Польського радіо

Центральні видання за середу багато уваги приділяють законопроектові бюджету на 2016 рік, у якому, серед іншого, уряд вирішив збільшити фінансові засоби на репатріацію поляків зі Сходу. У газетах є також коментарі щодо візиту президента Анджея Дуди у США.

І так, у справі додаткових грошей на повернення осіб польського походження на батьківщину «Rzeczpospolita» - наголошує, що це великий шанс для репатріантів. Окрім того, протягом довгого часу ми наголошували на необхідності збільшення зусиль та дій, які дозволили б полякам з Казахстану та України повернутися на рідну землю – підкреслює газета. Уряд Громадянської платформи не приховує, що його рішення в цій справі випливає з настроїв серед громадськості. Але на погляд опозиції, рішення щодо виділення 8 мільйонів доларів на реалізацію програми репатріації не змінить ситуації поляків на Сході. Тим паче, що дотепер повністю не використано й меншого бюджету. Чому? Причина в тому, що нинішній репатріаційний закон не дієвий, він просто не функціонує. Отже проблема не в грошах а в законі – повідомляє «Rzeczpospolita».

Це ж видання, втім як і «Gazeta Wyborcza», аналізують візит президента Дуди до США. «Rzeczpospolita» підкреслює, що польський президент був найкращим співрозмовником для Обами, оскільки під час обіду на закінчення сесії Генеральної асамблеї ООН сидів він саме в сусідстві американського президента. Це місце для найвпливовіших політиків світу, винятковий спосіб визнання ролі Польщі та особисто президента Дуди – газета цитує слова президентського міністра Кшиштофа Щерського. За словами міністра, президент використав півгодинний обід, щоб поговорити з Обамою про Україну, взаємини з Росією та майбутній саміт НАТО. Але треба взяти до уваги той факт, що три метри далі сидів Владімір Путін, отже не слід сподіватися, що Обама виявив Дуді американську військову стратегію – уточнює директор Трансатлантичної академії Стівен Шабо. «Gazeta Wyborcza» теж застерігає від надмірного оптимізму стосовно розмов президентів Дуди і Обами.

2 жовтня у Варшаві відбудеться конференція про політику безпеки України. «Tygodnik Powszechny» в контексті цієї конференції друкує додаток присвячений стратегії безпеки. Своїми спостереженями діляться, зокрема, голова Фонду Баторія Алєксандер Смоляр, історик і публіцист Павел Коваль, а також колишній шеф укарїнської розвідки генерал Микола Маломуж та екс-глава дипломатії Володимир Огризко. Алєксандер Смоляр звертає увагу, що в плані безпеки, ідея Міжмор’я, тобто проект партнерського блоку держав від Балтійського до Чорного й Адріатичного морів, який повернувся разом з перемогою президента Дуди – не виправдає сподівань. Досить проаналізувати політику окремих країн згаданого Міжмор’я, і побачимо, як багато із них дбає про добрі взаємини з Росією – наголошує Смоляр. Своєю чергою генерал Маломуж та Володимир Огризко звертають увагу, що Україна повинна стати членом НАТО, оскілки це єдина система спільної безпеки.

Л.І.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти