Logo Polskiego Radia
Print

Щорічна конференція: Путін покрикує, ображає

PR dla Zagranicy
Natalia Beń 18.12.2015 15:52
Третина поляків не любить українців, третині українці байдужі. Це змінюється, коли поляки мають з українцями контакт
ФОТО: Українська служба Польського радіо

У газеті «Rzeczpospolita» читаємо про щорічну конференцію російського президента. «Путін покрикує, ображає, погрожує. Проте, на відміну від попередніх (конференцій), цього разу він нікого не здивував», – публіцист Анджей Ломановський звертає увагу, що російський лідер уникав безпоспередніх відповідей на запитання. Зате, знову намагався представити картину великої Росії. У четвер Путін сказав, що на території України перебувають певні люди (з Росії), які займаються вирішенням визначених проблем, у тому числі військових. «Отже, – пише автор, – після півтора року війни зізнався у військовому втручанні в Україні. На початку цього року Путін заявив, що захоплення Криму було операцією його спеціальних сил. Раніше енергійно це заперечував, як і присутність російських військ на Донбасі. Одночасно – поставив Україні вимогу обміну полоненими за схемою «всіх на всіх», яку Київ пропонує вже півтора року». Серед них, звертає увагу публіцист, має бути і український режисер Олег Сенцов, і викрадена з території України льотчиця Надія Савченко. Взамін російський президент хоче «людей, яких перетримують у в’язницях в Києві», а між ними – різного роду російські терористи і диверсанти, схоплені передусім у Харкові, далеко від Донбасу. «Отже, Путін знову зізнався – у диверсійній війні проти України. Наче йому вже не залежить, щоб щось приховувати або він надто втомлений, щоб вдавати», – читаємо у газеті «Rzeczpospolita».

Як читаємо у виданні «Gazeta Wyborcza», третина поляків не любить українців, третині українці байдужі. Це змінюється, коли поляки мають з українцями контакт. Тоді перестають діяти стереотипи: проститутка, бандерівець, вбивця – каже соціолог Марта Кіндлєр з Осередку дослідження міграції. За її словами, останнім часом настало деяке покращення, але невідомо, чи протести проти іммігрантів не вплинуть також на ситуацію українців. На основі офіційних даних, у Польщі працює 400 тисяч українців, майже 190 тисяч з них – у центральному Мазовєцькому воєводстві. Прибиральниці заробляють 20 злотих (нецілих 5 євро) на годину, але іноді домовляються на конкретну роботу: 100–200 злотих (23–46 євро) за прибирання квартири. Догляд за дитиною – це 1500–2000 злотих (350–467 євро) на місяць, а за особою похилого віку – до 4-ох тисяч злотих (934 євро). На прикладі телесеріалу «Дівчата зі Львова», який нещодавно показало Польське телебачення, дослідниця звертає увагу, що представлений у ньому світ дещо відрізняється від дійсності. Серіал дотепний, гру акторів треба оцінити добре, але насправді люди, які приїжджають з України на роботу, дещо старші – 30–40 і більше років. Найчастіше вони є матерями або бабусями і переважно походять не зі Львова, а з сіл і містечок Західної України.

«Gazeta Wyborcza» пише, що лише 5 відсотків поляків позитивно оцінює можливість прийняти в Польщі біженців, щоб вони тут оселилися. 53 відсотки – проти їх прийому, а 37 відсотків готові надати біженцям притулок до часу, поки вони не зможуть повернутися у свої країни. Це результат опитування Центру дослідження громадської думки з початку грудня.

«Dziennik. Gazeta Prawna» коментує: ісламіст чи поляк з України – без різниці. Американця також не хочуть. Не знають їх і знати не хочуть, – читаємо у статті «Я не хочу чужих. І все».

Н.Б.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти