Logo Polskiego Radia
Print

Реформи в Україні: 2016 рік може виявитися зламним

PR dla Zagranicy
Natalia Beń 25.01.2016 15:27
Протягом двох років в Україні запущено близько 20 реформ, та для більшості українців вони є ілюзорними
ФОТО: Українська служба Польського радіо

У тижневику «Wprost» наводяться слова американського віце-президента Джо Байдена про те, що в Україні процвітає рак корупції. Авторка статті Тетяна Колесниченко нагадує, що навесні виповняться два роки від часу, коли післямайданний уряд зобов’язався побороти всеохоплюючу корупцію. Досягнення не вражають, та 2016 рік може виявитися зламним: раніше запущені механізми можуть набрати обертів, й зупинити зміни не буде можливо. За даними українського тижневика «Фокус», протягом двох років в Україні запущено приблизно 20 реформ. Тільки для більшості українців вони є ілюзорними: скрізь про них чути, але їх не видно. Звичайний громадянин бачить лише дорожню поліцію, взагалі перетворення міліції в поліцію й вищі оплати за газ та електроенергію. Більш втаємничені в економічні справи помітили, що на 80 відсотків зросла ефективність компаній державної скарбниці. Журналісти можуть буди вдоволені значно полегшеним доступом до інформації. Цього року зміни мають відбутися в судовій системі і податках. Є шанси, що створене восени Антикорупційне бюро запрацює на повний хід, а реформи, які почалися, будуть доведені до кінця і стануть відчутними. Перешкодити змінам можуть лише внутрішні суперечки і безщадна боротьба за владу – читаємо у статті «Буря в склянці води».

У статті «Путін ховає пазури» в тижневику «Newsweek» читаємо, що Росія намагається вийти з ізоляції, але російський президент не готовий до серйозних поступок. Навпаки, висуває Заходові умови. А це не є доброю звісткою для України – відзначає автор Міхал Кацевич. Остання дипломатична офензива – це знак, що російська сторона хоче погашення конфлікту на Донбасі. На його фінансування Росія вже витратила, ймовірно, майже два мільярди доларів. «Москва шукає можливості виплутатися з України щонайменше без збитків, а принаймні з шансом на прибуток у майбутньому, коли знову стане міцнішою», – вважає російський політолог Андрєй Піонтковський. «Невідомо, якими є насправді пропозиції російської сторони. Ми знаємо лише, що росіяни дуже зацікавлені в тому, щоб домовитися і що вони не хочуть втратити України», – звертає увагу український політолог Віталій Портников.

«Проєвропейська корупція. Майдан – проросійський» – видання «Dziennik. Gazeta Prawna» пише про ситуацію в Молдові. «Молдовани протестують проти олігархів, які під приводом наближення до Європи розкрадають країну. У Кишиневі падає ідея асоціації Сходу з Європейським Союзом». Газета нагадує, що мирна революція в Молдові – це для Заходу проблема. Донедавна Кишинів визнавали лідером у зближенні з ЄС. Проте, попри формальне прив’язання до Заходу, молдовська влада вже багато років вдавала проведення модернізації країни. Угода про асоціацію для олігархів стала зручною завісою, що дозволяла заволодіти державним майном.

Щоденник «Rzeczpospolita» пише, що дедалі більше осіб, які живуть у шлюбі, зізнається у подружній зраді. Вже 39 відсотків опитуваних поляків заявили, що були невірними своїй дружині або чоловікові. Найчастіше справа стосується дружин віком від 28 до 40 років з вищою освітою, які заробляють краще, а серед чоловіків – вік від 25 до 50 років і немає зв’язку з рівнем освіти та схильністю зраджувати. Проте, в Польщі випадків зради, все-таки, менше, ніж у західних суспільствах – свідчать дані Центру суспільної профілактики.

Н.Б.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти