Logo Polskiego Radia
Print

«Newsweek»: Уся правда про українську міграцію до Польщі

PR dla Zagranicy
Olena Babakova 01.02.2016 16:02
Польська преса рахує, скільки ж насправді українців живе у Польщі, приглядається «анти-Майдану» в Молдові та вітає переможницю Australian Open
Photo: pixabay.com/Creative Commons Public Domain CC0

У Польщі досі триває дискусія довкола резонансної заяви прем’єра Беати Шидло про мільйон українських біженців, яким ніхто не хотів допомогти, а Польща прийняла до себе. Тижневик «Newsweek» вирішив поцікавитися, як реально виглядає справа з українськими мігрантами у Польщі. Тенденція є стабільною: після вступу Польщі до ЄС у 2004-му році до країни приїжджає все більше працівників зі Сходу. Новий імпульс з’явився рік тому, коли вгору злетіли курси долара та євро. Минулого року польські консульства видали українцям 950 тисяч віз, але не всі їх власники постійно перебувають у країні. Більш вірогідними є інші статистики про українців у Польщі: 50 тисяч виданих дозволів на працю, 101 тисяча платників до фонду соціального забезпечення, 45 тисяч дозволів на тимчасове проживання. Оцінюють, що одночасно у Польщі можуть знаходитися від 400 тисяч до півмільйона українців. Минули часи, коли українець у Польщі був виключно будівельником чи прибиральницею. Сьогодні громадяни України працюють лікарями, менеджерами у ресторанах, створюють свої фірми. Нещодавно голова МЗС Вітольд Ващиковський озвучив цифру: українці щороку пересилають з Польщі додому 5 мільярдів євро. Тижневик відповідає: не 5 мільярдів, а 2, не пересилають, а заробляють, і більшу частину витрачають у Польщі, додаючи сил місцевій економіці. А скільки ж українців отримує соціальну допомогу, з якої у масовій свідомості асоціюється образ іммігранта? Виявляється, менше ніж 2 тисячі.

У іншому польському тижневику «Wprost» у фокусі Молдова, там вже понад півроку тривають антиурядові протести, які західні коментатори часто порівнюють с українськими два роки тому. «Wprost» же пише про «Кишинівський анти-Майдан», адже мітингувальники виступають проти… де-факто проєвропейського уряду, який послідовно підтримує зближення з ЄС, підписав та втілює угоду про асоціацію з ЄС. Що споріднює молдован та українців, так це антиолігархічний характер протестів, але головний місцевий олігарх, Влад Плахотнюк, виявляється, теж за Європу. Остання ж відсторонилася і очікує, коли відбудеться розслідування у справі розкрадання брюссельської допомоги у мільярдних розмірах. ЄС у Молдові обмежений у пошуку союзників – альтернативою уряду, проти якого протестує громадянське суспільство, залишаються тільки проросійські сили.

«Майже наша перемога», - так видання «Gazeta Wyborcza» пише про тріумф Анжеліки Кербер на престижному тенісному турнірі Australian Open. Анжеліка виступає за Німеччину, проте є полькою та тренується під Познанем, що важливо – платить у Польщі податки. Роками Кербер не діставалася до фіналу провідних турнірів, а тут сенсаційно обіграла американку Серену Вільямс. Чому не виступає за Польщу? Як сама каже, вона з батьками роками жила у Німеччині, завжди виступала за Німеччину і взагалі почувається німкенею. Її дідусь, тенісний тренер Януш Жезнік, говорить що онука очікувала на детальну пропозицію від польської Федерації тенісу, але її не отримала. У родинному містечку Пущиково Анжеліка є зіркою. Місцеві мешканці вже чекають на свою переможницю з привітаннями.

О.Б.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти