Logo Polskiego Radia
Print

Чи справа Савченко наближається до фіналу?

PR dla Zagranicy
Natalia Beń 01.04.2016 14:31
«Dziennik. Gazeta Prawna»: «Заручники є товаром, ефективним знаряддям у дипломатії, їх використовують, щоб дбати за інтереси влади»
Foto: PRdZ

«Dziennik. Gazeta Prawna» пропонує статтю «Пани життя і смерті». Як пишуть автори Збіґнєв Парафіанович і Міхал Потоцький, переговори в справі звільнення Надії Савченко вписуються в пострадянський стандарт. «Заручники є товаром, ефективним знаряддям у дипломатії, їх використовують, щоб дбати за інтереси влади. Класиком у цій сфері є Аляксандр Лукашенка. Своїх сил пробував Віктор Янукович. Блага, що пливуть з торгівлі людьми, помітив також Владімір Путін». У дописі наведено слова адвоката льотчиці, Марка Фєйґіна: «Росія вагається, бо вагається Путін. Це йому належить остаточне рішення на тему обміну в’язнів». На думку адвоката, головним партнером у розмовах буде Вашингтон. Він також нагадує, що американський державний секретар Джон Керрі розмовляв нещодавно в Сочі з Путіном, зокрема, про справу Надії Савченко. У статті коротко представлена історія її ув’язнення і заходи різних осіб та організацій, щоб звільнити українську льотчицю. «Тепер вся ця драматургія наближається до фіналу. Порошенко бореться за престиж, Путін – щоб витягти своїх людей». Київські співрозмовники авторів допису переконують, що на свободі перед Надією Савченко політична кар’єра, ура-оптимісти ворожать їй президентське крісло, а реалісти – повернення до збройних сил. «Надія Савченко – героїня, а нам герої потрібні», – декларував у розмові з виданням «Dziennik. Gazeta Prawna» віце-міністр оборони України Ігор Долгов.

«Gazeta Polska Codziennie» у статті «Американський батіг на російську агресію» пише про відлуння постанови США доозброїти Східну Європу. На думку більшості західних ЗМІ, рішення Європейського командування Збройних сил США (EUCOM) розмістити наступного року танкову бригаду на території Східної Європи має ефективно зупинити неоімперську політику Росії і гарантувати безпеку всім партнерам НАТО. Своєю чергою, російські журналісти і політики остерігають, що Кремль не придивлятиметься пасивно американським починанням у Європі – пише автор статті Конрад Висоцький.

На польських дорогах щораз безпечніше – як пише видання «Rzeczpospolita», з кожним роком зменшується кількість смертельних жертв дорожньо-транспортних пригод. Брюссель навіть поставив Польщу за зразок. Але в абсолютних числах не є найкраще: минулого року число загиблих у Польщі – це 77 осіб на 1 мільйон мешканців. Загалом у Європейському Союзі – 51 особа. Слід відзначити, що останніми роками в Польщі відбулися позитивні зміни і від 2010 року кількість смертельних жертв зменшилася на четвертину. Польща вийшла з групи країн із найгіршими показниками, тепер серед них Румунія, Болгарія, Латвія, Литва і Хорватія. Як вказує Європейська комісія, на це вплинуло поліпшення інфраструктури; йдеться не лише про автостради чи швидкісні шляхи за великі гроші, а про дорожню інфраструктуру в містах. Особливо збільшилася безпека на пішохідних переходах. Допомогли камери і радари, бо надмірна швидкість, крім алкоголю і незастебнутих ременів безпеки – це головний вбивця на дорогах Європи.

Н.Б.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти