Logo Polskiego Radia
Print

Боротьба з російською дезінформацією триває

PR dla Zagranicy
Volodymyr Priadko 17.11.2016 10:45
Польща також знаходиться на мушці Росії
Polskie Radio

«Сфабриковані новини, - це вже майже буденність у російських мас-медіа», - пише видання «Rzeczpospolita» і запитує «Як уникати дезінформації, адже росіяни вже давно ведуть інформаційну війну з сусідами. А Польща також знаходиться на мушці Росії».

У Варшаві пройшов семінар на тему дезінформації в ЗМІ, організований МНО, МЗС, МВС, БНБ та Експертним центром стратегічної комунікації НАТО. Своїм досвідом перетворення учасників протестів на Євромайдані у фашистів, а «зелених чоловічків» у волонтерів ділилася, зокрема, колишня працівниця телеканалу Russia Today Ліз Валь. А фінський тележурналіст Петрі Корхонен відкрив секрети впливу росіян на фінську громадську думку. З Росії надходить такий посил: фіни бояться війни з Росією, вони – декаденти і не мають почуття моральності, вони будуть наступними після України. Справжніх фінських патріотів названо нацистами, а нацисти показуються росіянами як патріоти.

Український журналіст Григорій Кузнєцов розповів міжнародній аудиторії як росіяни «змикитили» фальшивку про розіп’ятого українцями хлопчика. Згодом, коли журналіст, який зокрема працює і для німецького ТБ, запитував проросійського сепаратиста у Донбасі – чому він воює, то відповідь була така: «Я їх ненавиджу, я буду їх вбивати, бо це вони розіп’яли хлопчика».

Експерти вважають, що у Польщі не відчувається гострих дезінформаційних дій, інспірованих росіянами, але діють російське інформагентство Спутнік і тролі.
«Мета дезінформації – перемогти противника без застосування зброї», - підкреслив керівник оборонного відомства Антоні Мацєревич.

Аби цього не сталося, - наголошувалося на конференції, - треба зміцнювати у суспільстві свідомість дезінформаційних дій. А міністр закордонних справ Вітольд Ващиковський додав, - роз’ясненням російських напівправд може зайнятися створений разом з голландцями, медійний проект, а також нове ТБ Вишеградських країн.

В.П.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти