Logo Polskiego Radia
Print

Поле битви: Європа

PR dla Zagranicy
Anton Marchynskyi 25.02.2019 11:21
Кінець трансатлантичної єдності для Польщі означає, що віднині справжнім полем політичної битви стає для неї Європа
pxhere.com, CC0 Public Domain

Ера трансатлантичної єдності добігає кінця, - пише в газеті «Rzeczpospolita» Марек Ціхоцький.

Чи Захід входить у фазу чергової кризи, - питає публіцист, - з якої з’явиться нова форма відносин між Америкою і Європою, чи, однак, ми спостерігаємо реальне і довготривале розходження шляхів англосаксонського світу і континентальної Європи? У Польщі ми припускаємо, що маємо справу з першим, ліпшим для нас варіантом, який залишає для нас можливість зіграти власну роль і покращити міжнародну позицію. Однак, другої можливості також виключати не можна.

У сучасному світі не є таким вже й очевидним потенційне припинення всіх зв’язків між Америкою і Європою, але вже ситуація, коли США стають самотньою імперією, що конкурує за збереження глобального панування, здається цілком можливою. Польщі, для якої трансатлантичні зв’язки між Америкою і Європою протягом всього ХХ століття становили ключове геополітичне значення, це давало би фундаментальні зміни. Сама Європа в цій ситуації виявилась би лише пішаком у глобальній конкурентній боротьбі між Америкою і Китаєм. Це не значить, що в новій ситуації не можна буде розглядати США як гаранта нашої безпеки, однак такі гарантії матимуть цілковито інший контекст.

Проте, кінець трансатлантичної Єдності означає для Польщі ще один наслідок, а саме, що віднині справжнім полем політичної битви стає для неї Європа.

А.М.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти