Logo Polskiego Radia
Print

Пенсійний вік підвищать до 67 року життя

PR dla Zagranicy
Lidia Iwaniuch 10.02.2012 11:15
40 мільярдів злотих, і майже 250 тисяч нових місць праці – саме стільки, завдяки підвищенню пенсійного віку, має скористати польська економіка.

Пенсійний вік у Польщі підвищать до 67 року життя. Матері не можуть розраховувати на будь-які привілеї. Зате, привілеї отримають фермери і судді – інформує «Rzeczpospolita». 40 мільярдів злотих і майже 250 тисяч нових місць праці – саме стільки, завдяки підвищенню пенсійного віку, має скористати польська економіка до 2020 року. Шеф Інституту структурних досліджень Мацєй Буковський пояснює, що штати творять люди, а чим більше осіб працює, тим більше буде робочих місць. Однак, на погляд колишнього голови Національного банку Польщі Кшиштофа Рибінського, пенсійну реформу реалізуватимуть надто довго, отже, навряд чи таким чином вдасться врятувати публічні фінанси. Є теж інші голоси в цій справі. Економіст Ришард Буґай, колишній радник президента Лєха Качинського вважає, що беручи до уваги польські умови, і так увесь процес відбуватиметься надто скоро.

Так чи інакше, пенсійна реформа неуникненна. «Rzeczpospolita» наголшує, що Європа працює довше.

Поляк шукає роботу майже 11 місяців – таку інформацію подає «Gazeta Wyborcza», спираючись на дані Головного статистичного управління. Експерт ринку праці, доктор Яцек Менціна підкреслює, що це надто довго. Оптимальний час пошуку роботи оцінює від 3 до 6 місяців, потім людина знеохочується. Найдовше шукають роботу особи, які після довгої перерви (наприклад з приводу поганого стану здоров’я) повертаються на ринок. Найшвидше знаходять її ті, хто сам звільнився з роботи. Доктор Яцек Менціна наголошує на слабкості послуг польського ринку працевлаштування. Посередництво і дорадчі послуги не є зінтегровані, а отже немає теж відповідного обміну інформацією.

«Dziennik Gazeta Prawna» звертає увагу, що кожен п’ятий підліток у Польщі пробував марихуану – це на 10 відсотків більше, ніж рік тому. До того ж, молодь дедалі частіше вживає високоалкогольні напої. Дослідження проведені на замовлення Державного агентства у справх вирішення алкогольних проблем та Державного бюро з питань протидіяння наркоманії показують, що підлітки не вважають марихуану шкідливою. Молодь також п’є, бо, на думку експертів, алкоголь у Польщі легкодоступний.

Надходження до бюджету з продажу спиртних напоїв величезні, проте наслідки для суспільства, безумовно, значно більші. Як підкреслює «Dziennik Gazeta Prawna» – молодь у Польщі курить марихуану, і запиває горілкою.

Трагічну долю осіб, які вивезено на Схід, має вшанувати Музей пам’яті Сибіру. Установа має бути створена у Білостоці, що в північно-східній частині Польщі. Музей знаходитиметься на території колишніх військових складів, звідки у 1940 та 1941-му роках НКВД вивезло понад 20 тисяч білосточан – повідомляє «Nasz Dziennik».

Відкриття музею заплановано на 2016 рік.

Л.І.

tags:
Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти