Logo Polskiego Radia
Print

Новий СРСР постане через три роки?

PR dla Zagranicy
Lidia Zalitacz 20.03.2012 11:47
За візитом Віктора Януковича в Москві оглядачі стежили особливо. Горять лампадки – проти смертної кари, проти диктатури Лукашенка
ФОТО: Українська служба Польського радіо

Новий СРСР постане через три роки, – пише «Rzeczpospolita» на своїх міжнародних сторінках. Формування Євроазійського економічного простору може бути завершене до 2015 року, – переконував Віктор Мєдвєдєв під час саміту у Москві. Мєдвєдєв посилався на досвід формування Європейського Союзу. Нагадуючи чергові етапи творення ЄС, від 1950-1960-их років минулого століття аж по Лісабонську угоду, президент Росії заявив: у нас немає стільки часу. Перед нами понад два роки, під час яких всі процеси треба завершити.
На саміт до Москви прибули президенти Білорусі, Казахстану, Киргизії і Таджикистану, а як спостерігачі також глави Вірменії, Молдови та України. За візитом Віктора Януковича оглядачі стежили особливо, – пише польське видання. І хоч він запевняв, що «поки що не бачить підстав для інтеграції з ЄврАзЕс», то у інтерв’ю агентству Ітар-Тасс обіцяв надати російській мові в Україні статус державної.
Янукович поїхав на саміт, щоб обговорити питання цін газу, а пропозиція надання російській державного статусу мала викликати прихильність Владіміра Путіна, – оцінює «Rzeczpospolita». Видання наводить думку київського політолога Віктора Небоженка, який каже, що Путін уже давно перестав вірити Януковичу. А «ця заява адресована радше російськомовному електоратові Януковича перед парламентськими виборами 28 жовтня. Його виборці також знають, що Янукович їх обманює, проте підтримують його, бо не мають іншого виходу», сказав Небоженко польському виданню «Rzeczpospolita».

«Gazeta Stołeczna», столичний додаток до видання «Gazeta Wyborcza» пише про акцію Василя – білоруса, що сім років проживає у Варшаві, який від неділі під Посольством Білорусі у Варшаві палить лампадки. – Проти смертної кари, проти диктатури Лукашенка, проти убиття двох білорусів, які, правдоподібно були невинними, – пояснює він. На фейсбуці Василь заохочує поляків приєднатися до протесту. 16 березня Верховний суд Білорусі відправив родинам повідомлення про те, що смертна кара на чоловіках, яких білоруське правосуддя визнало винними терактів у мінському метро, було виконана, – нагадує видання. Свічки, які від неділі приносили під Посольство Білорусі у Варшаві мешканці польської столиці, почали зникати. Видання, посилаючись на свідків, пише, що їх прибирають працівники посольства. Акція палення лампадок під дипломатичним представництвом Білорусі у Варшаві, при вул. Вєртніча, 58, триватиме до середи, пише «Gazeta Stołeczna».

Л.З.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти