Logo Polskiego Radia
Print

«Gazeta Wyborcza»: Коаліція тріщить на пенсіях

PR dla Zagranicy
Jana Stepniewicz 21.03.2012 10:03
«У євросоюзній дипломатії поляків не хочуть», – стверджує «Dziennik. Gazeta Prawna»

Перші шпальти сьогоднішніх газет – монотематичні: Чи коаліція Громадянська платформа (ГП) – Польська селянська партія (ПСП) розпадеться, чи політиками все-таки вдасться пройти через «пенсійну кризу». А якщо розпадеться, то з ким парламентарну більшість будуватиме ГП? «Конференція, на якій прем’єр, лідер ГП Дональд Туск і віце-прем’єр, міністр економіки, лідер ПСП Вальдемар Павляк мали поінформувати про компромісний варіант пенсійної реформи, не відбулася», – повідомляє «Gazeta Wyborcza». Замість конференції був виступ речника уряду Павеля Ґрася, котрий поінформував, що Вальдемар Павляк «на цей момент не готовий підтримати урядовий проект». ПСП і ГП не можуть дійти згоди у кількох справах, зокрема, етапів підвищення пенсійного віку (Павляк пропонує, щоб до 2020 року підвищити пенсійний вік чоловіків і жінок на два роки, а наступні кроки нехай роблять наступні уряди. Туск так не хоче). Словом, коаліція висить на волосині. Експерти подейкують, що ГП невдовзі захоче змінити коаліціанта.

«У євросоюзній дипломатії поляків не хочуть», – стверджує «Dziennik. Gazerta Prawna». Зрештою, не тільки поляків, а представників так званої «нової Європи». Впродовж року своєї діяльності Верховна представниця ЄС у справах зовнішньої політики Кетрін Ештон призначила 60 нових послів. 50 з них – представники «старого Євросоюзу», – зауважує видання. А ще на початку своєї праці Ештон запевняла, що буде діяти згідно з двома засадами: географічної рівноваги і рівності статей. Польща, хоча становить 7,6% населення усього ЄС, керує тільки двома посольствами (в Йорданії і Південній Кореї). Тепер поляки борються за посаду посла ЄС у Києві.

«Кого зустрінуть варшавські вболівальники під час Євро-2012?» – запитує «Gazeta Wyborcza». – Найчисельнішою групою вболівальників у Варшаві будуть росіяни (близько 40 тисяч)», – читаємо на шпальтах польського щоденника, який звертає увагу, що російські любителі футболу хочуть мати свою окрему фан-зону. «Росіяни люблять розважатися у власному гроні, – пояснює газеті Анджей Цудак, який відповідає за приготування столиці до Євро-2012. – Але ми сподіваємося, що росіяни будуть вболівати разом з іншими народами у найбільшій у Польщі фан-зоні під Палацом культури і науки» – додає службовець. У цій зоні вболівальника планують розмістити вісім величезних екранів, дві сцени, прес-центр, бари і крамниці. Щодня відбуватимуться концерти польських і закордонних зірок.

Я.С.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти