Logo Polskiego Radia
Print

Польські виші – це фабрики безробітних

PR dla Zagranicy
Natalia Beń 23.04.2012 10:43
«Gazeta Wyborcza» і «Rzeczpospolita» про освіту, а ще – про підтримку Афганістану

У щоденнику «Gazeta Wyborcza» на першій шпальті – стаття «Фабрики безробітних», в якій читаємо: «Польська освіта не має сенсу! Випускників наших шкіл треба всього вчити спочатку – б’ють на сполох польські роботодавці». Польський студент не має гарантії, що завдяки дипломові влаштується на роботу. Є регіони, де майже 60 відсотків безробітних мають менше 34-ох років. Одна десята – це люди з вищою освітою – читаємо у газеті.

«Вони не здобудуть роботи у своїй професії. Мають доступ до інформації, та не вміють аналізувати, відкидати безвартісні й виловлювати найбільш суттєві дані». Такий гострий діагноз ставить голова Загального управління страхування А.Т. Анджей Клєсик. Це один з найбільших польських роботодавців, в якого працює 12 тисяч людей. За його словами: «Знання сьогодні загальнодоступні. Триває змагання за таланти, ми здатні їх використати. (...). Ми шукаємо людей із самостійним мисленням, а не тих, хто може запам’ятати ключ і схему тексту. Шукаємо людей, які свій мозок тримають у своїй голові, а не в портативному комп’ютері», – читаємо у виданні «Gazeta Wyborcza».

Державні й недержавні польські виші порозумілися у справі фінансування – повідомляє газета «Rzeczpospolita». Ректори обох видів навчальних установ вважають нинішню систему фінансування архаїчною. Переконують, що новий алгоритм розподілу коштів повинен спиратися на якість, що вимірюватиметься результатами студентів та кількістю наукових досліджень, а не кількістю кадрів і студентів, як тепер. Це може означати перелом у дебатах про фінансування вишів. Їхні представники почнуть переговори з міністерством.

Повертаємося до щоденника «Gazeta Wyborcza», який пише, що американці хочуть, щоб після 2014 року, тобто після виведення сил НАТО з Афганістану, Польща призначала для цієї країни кількадесят мільйонів злотих на рік. Це в десять разів менше, ніж польська сторона платить тепер. США пропонують, щоб Північноатлантичний альянс і його союзники надавали цій країні, приблизно, 1 мільярд 300 мільйонів доларів на рік. Польща не планує вихоплюватися з деклараціями. Жодна з натівських країн поки що не заявила, скільки планує платити і які військові сили туди пошле – відзначає газета на основі повідомлень відомства національної оборони.

Н.Б.

tags:
Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти