Logo Polskiego Radia
Print

Україна уникнула компрометації

PR dla Zagranicy
Jana Stepniewicz 09.05.2012 10:24
Польські газети коментують рішення Києва про перенесення саміту в Ялті на невизначений термін
ФОТО: Українська служба Польського радіо

На перших шпальтах сьогоднішніх газет читаємо: «Україна без саміту», «Слід переконати Януковича», «Польща нагадує про Тимошенко», «З Києвом – твердо, але відкрито». Йдеться про перенесення на невизначений термін саміту голів держав Центральної Європи, який мав відбутися 11-12 травня у Ялті. Переважна більшість коментаторів згідна: Україна уникнула компрометації. «Торік, на схожий саміт до Варшави, прибули голови 25 держав, зокрема, Барак Обама. Цьогоріч до Ялти планували приїхати лідери 4 країн. Решта (14 президентів) відмовилася від участі у Ялтинському саміті через ситуацію з Юлією Тимошенко», пояснює публіцист щоденника «Gazeta Wyborcza» Марцін Войцєховський. Видання повідомляє теж про телефону розмову польського і українського президентів, яка відбулася вчора. «Прозвучала пропозиція приїзду польського лідера в Україну і його участі в розмовах про вирішення кризи», читаємо у газеті. Свій приїзд Коморовський узалежнює від готовності української влади розмовляти про ситуацію Юлії Тимошенко.

Чи перенесення саміту у Ялті – це перша перемога Юлії Тимошенко? – польська газета «Rzeczpospolita» питає українського політика Андрія Павловського. Депутат Блоку Юлії Тимошенко відповідає: «Перемога буде тоді, коли звільнять усіх політичних в’язнів у нашій країні». Польські політики інформацію про саміт прийняли зі зрозумінням: «не було іншого виходу», каже Павел Коваль з партії Польща найважливіша; «.. адже мас-медіа писали б не про теми розмов у Ялті, а про те, скільки українських політиків сидить у в’язницях», продовжує Павел Залєвський з Громадянської платформи. А публіцист видання «Rzeczpospolita» Пйотр Косцінський питає, чи перенесення саміту принесе свободу Тимошенко. Така можливість є, але... «... але проблема в тому, що Віктор Янукович не дуже добре розуміє у чому полягає демократія, і якою є роль опозиційних політиків у державі, пише Косцінський. – Янукович боїться випустити на волю свою головну конкурентку, а з другого боку, не хоче, щоб це було схоже на його поразку». На думку журналіста, український президент не має виходу – мусить звільнити «залізну Юлію», тому що «...ані Москва його не підтримає, ані ЄС не захоче з ним співпрацювати».

Тим часом, черговий польський політик, після Януша Палікота, одягнув футболку з гаслом «Звільніть Юлію Тимошенко». «Gazeta Wyborcza» публікує фотографію радника польського президента Томаша Наленча у цій футболці, котрий закликає до розмов, а не бойкоту, і не виключає, що поїде у цій футболці в Україну на матчі Євро-2012.

Я.С.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти