Logo Polskiego Radia
Print

Турбюро банкрутує. І що далі?

PR dla Zagranicy
Jana Stepniewicz 07.07.2012 10:51
  • 0707_2012_turystyka_Scy_Club.mp3
Після банкрутства польського туристичного агентства Scy Club тисячі клієнтів запитують: чи вдасться повернути вкладені гроші?
PAP/Radek Pietruszka

До Польщі провертаються туристи. Повертаються невеселими, бо переважна їх більшість була змушена перервати свій відпочинок за кордоном. Усе – через банкрутство туристичного бюро Scy Club. Фірма оголосила про свою неспроможність у вівторок, але ще встигла вислати за кордон майже 5 тисяч туристів.

Пані Мая була змушена повернутися до Польщі тиждень перед планованим кінцем відпустки. Була з дітьми у Тунісі.

- Пані резидентка була з нами аж до кінця. І за це ми їй подякували — що не залишила нас у скрутну хвилину. Про клопоти нашого турбюро ми дізналися у вівторок ввечері, тож часу щоб задуматися — а що буде далі? — у нас просто не було.

Як каже пані Мая, найбільше розчарувалися діти.

- Діти дуже не хотіли повертатися. Вони тільки-но встигли звикнути до нових умов, їм подобалася погода, сонце, басейни... А тут їм раптом кажуть: збирайтеся, треба вертатися до дому. Тож у валізах маємо половину невикористаних речей.

У середу на варшавському летовищі Окенцє приземлився літак з турецького курорту Бодрум. Як кажуть туристи, загалом відпочити вони встигли, але останні два дні в готелі до приємних не належали.

- Ми не спали усю ніч — хвилювалися, що до Польщі повернутися не вдасться. Наш резидент кудись зник, не відповідав на наші дзвінки, просто сховався. Нарешті, коли вдалося з ним зв'язатися, то ми почули, що все йде згідно з планом.

- Відверто скажу — ми не дуже хвилювалися, бо навіть не знали, якою є насправді ситуація. Крім цього, в нашій групі ніхто не відчув, що бюро збанкрутувало і що готель хоче нас позбутися. В нашому готелі мешкало 15 осіб, які виїхали з бюро Scy Club.

Це говорили клієнти, які були змушені повернутися з відпустки раніше запланованого. Маршал Мазовєцького воєводства Адам Струзік сказав, скільки точно осіб у середу перебувало за кордоном.

- У Туреччині — 664 клієнти. У Греції — 1245. В Іспанії — 818 осіб, в Марокко — 162 особи. В Тунісі — 163 осіб. В Єгипті — 979 людей. У Португалії — 278 туристів. На Кіпрі — 50 клієнтів. У Болгарії — 130 осіб. На Кубі — 15 туристів.

На літній відпочинок, натомість, не виїхало понад 19 тисяч клієнтів бюро Sky Club. Пані Віолетта мала поїхати зі своїм сином у подорож життя — до Марокко. Путівка коштувала 7,5 тисяч злотих. Тепер жінка хвилюється, що усю суму повернути не вдасться.

- Усі кажуть, що найважливіше тепер — це повернення польських туристів додому. Звичайно, але ці люди вже там були, вони встигли насолодитися відпочинком. А ми — ні. Ми втратили час, свої нерви і гроші. Я не можу отримати конкретну інформацію, що далі робити. Нам сказали заповнити якусь декларацію і чекати. А знаєте скільки треба чекати? Півтора року.

Загалом, клієнти вплатили на рахунок агентства понад 30 мільйонів злотих. Scy Club висилав за кордон туристів аж до останнього дня.

Керівництво фірми Scy Club пояснює, що банкрутство фірми спричинене боргами турбюро Triada, яке Scy Club купив торік. Гарантійне страхування туристичного агентства складає 25 мільйонів злотих. За ці кошти бюро у першу чергу поверне туристів, які зараз перебувають за кордоном. А згодом буде виплачувати компенсації тим, хто у відпустку поїхати не встиг.

Маршалковське управління Мазовєцького воєводства вже поінформувало прокуратуру про те, що турбюро Scy Club могло скоїти злочин. Як сказав маршал Адам Струзік, на зустрічі 2 липня, тобто напередодні оголошення про банкрутство, керівництво Scy Club не згадувало про фінансові клопоти і запевняло, що є кошти на подальшу діяльність агентства.

- На нашу оцінку, є підстави підозрювати туристичне бюро Scy Club у скоєнні злочину. Це навмисне введення в оману клієнтів. Люди платили гроші за свої екскурсії до останньої миті, а тимчасом керівництво компанії знало, що не може покрити борги, у зв'язку з чим фірмі загрожує банкрутство.

Як каже маршал Мазовєцького воєводства Адам Струзік, постраждалі можуть складати свої скарги впродовж року. Досі відповідні внески склало понад 300 осіб.

- Є 365 днів на те, щоб скласти скаргу. Немає значення, чи громадяни звернулися до нас вже тепер, чи звернуться за кілька місяців — вони на це мають рік. Щойно після цього часу будуть виплачувати компенсації.

Найбільш ймовірно, що постраждалі клієнти отримають тільки частину компесацій. Каже адвокат Лукаш Хояняк.

- З того, що знаємо, турбюро застраховане і може виплатити клієнтам борги — але тільки до 30% суми, яку заплатили клієнти. Постраждалі, тобто туристи, які або не виїхали у відпустку або ж були змушені її перервати, такою сумою не будуть задоволені.

Банкрутство туристичного бюро викликає запитання про причини. Аналітик Лукаш Буґай вважає, що змінюються відпочинкові звички поляків.

- Завдяки тому, що на ринок увійшли дешеві авіалінії, поляки тепер частіше самі купують проживання у готелі.

Економіст Піотр Буяк звертає увагу на неправильне керування туристичними фірмами.

- Причиною банкрутств туристичних бюро, безперечно, не може бути слабкий попит. Адже як показують дослідження, поляки дедалі частіше виїжджають відпочивати за кордон із туристичними агентствами. На мою думку, причин слід шукати у неправильній оцінці ризику зміни хоча б курсів валют або цін палива...

Але повернімося до клієнтів. Шанси повернути усі вкладені гроші мають ті, хто платив за екскурсії кредитною карткою і ще у відпустку не виїхали — каже Пшемислав Барбріх з Союзу польських банків. Експерт підказує — щоб повернути свої гроші, треба якомога швидше йти у банк і поінформувати, що оплачена послуга не відбулася.

- Можемо складати скаргу, якщо послуга, тобто товар, який ми купили за допомогою кредитної карточки, є бракованим, іншими словами, якщо куплену нами послугу виконано незгідно з договором або зовсім не виконано. Тому закликаю усіх людей, котрі заплатили за свій відпочинок у цьому туристичному агентстві кредитною карточкою, якомога швидше сконтактуватися з банком, що їм видав цю карточку.

Варто звернути увагу перш, ніж купувати екскурсію чи літній відпочинок у готелі, слід перевірити, чи туристичне агентство не є у списку боржників; пошукайте, що пишуть на туристичних форумах про це бюро інші клієнти.

Якщо турбюро пропонує дуже низьку ціну – не радійте, а ставте запитання: чому? Звичайно, промо-акції можуть бути, але в межах розумного. Тож порівняйте ціни у конкурентів.

Яна Стемпнєвич/IAR

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти