Logo Polskiego Radia
Print

Туристи залишаться з верблюдами?

PR dla Zagranicy
Jana Stepniewicz 04.03.2013 15:17
  • Bankructwa biur podrozy.mp3
Хто візьме на себе відповідальність і кошти за повернення додому туристів збанкрутілих турбюро?

Березень — це добрий час, щоб запланувати літню відпустку, вибрати туристичне бюро, визначитися із напрямком подорожі, навіть заплатити за путівку і почати пошуки літнього гардеробу...

А тим часом, як грім серед ясного неба, прозвучала заява маршала Мазовєцького воєводства. Адам Струзік цього тижня поінформував, що – відповідно до рішення Конвенту маршалів польських воєводств – органи місцевого самоврядування не будуть допомагати і платити за повернення до Польщі клієнтів збанкрутілих турбюро.

- На існуючих правових засадах немає підстав, щоб маршали воєводств брали на себе повернення з-за кордону польських туристів – клієнтів агентств, які оголосили банкрутство. Наша кореспонденція з Міністерством спорту і туризму, Міністерством фінансів, а також оцінка правознавців підтверджують, що закони не вказують однозначно, з якого джерела слід оплачувати подорож туристів до Польщі у ситуації, коли туристичному агентству забракне банківських гарантій.

Слова маршала Адама Струзіка слід розуміти так: якщо збанкрутує якесь турбюро, органи воєводської влади не беруть на себе коштів повернення горе-туристів додому.

- Ми цього не будемо робити, бо це у світлі чинного законодавства не наш обов’язок. Згідно з інтерпретацією правознавців, платити за повернення з-за кордону клієнтів повинні ті, хто призвів до банкрутства туристичного бюро.

Воєводська адміністрація таким чином хоче застрахуватися перед можливим повторенням ситуації з літнього сезону 2012. Торік тільки у Мазовєцькому воєводстві банкрутство оголосило 5 туристичних агентств. Органи самоврядування допомогли повернутися до Польщі 5,5 тисячам польських туристів. Двом турбюро не вистачило банківської гарантії, тому воєводство було змушене ще доплачувати з власного бюджету 190 тисяч злотих. Грошей повернути не вдалося до сьогоднішнього дня. Минулого року адміністрація воєводства допомагала туристам, але цьогоріч ми вже знаємо – це не наші компетенції, – каже маршал Мазовєцького воєводства Адам Струзік.

- Торік ми надавали допомогу – на той час до цього нас схиляла така, а не інша інтерпретація законодавства. Натомість нам відмовили у відшкодуванні коштів, які воєводство заплатило з власного бюджету. Мало цього – в юридичних оцінках було піддано під сумнів нашу роль у цій справі. Отже, це не є моє бажання чи небажання допомогти. Звичайно, я вважаю, що людям слід допомагати у скрутній ситуації, сприяти їхньому поверненню додому. Але хтось повинен чітко визначити: хто має повертати туристів і хто має за це заплатити.

Ця декларація занепокоїла Польську палату туризму (Polska Izba Turystyki).

Якщо туристичне бюро збанкрутує – туристи залишаться з верблюдами – побоюються представники туристичної організації. Генеральний секретар Польської палати туризму Томаш Россет має надію, що рішення Конвенту Маршалів польських воєводств мобілізує Міністерство спорту і туризму до системного вирішення справи турбюро-банкрутів.

- Відповідно до декларації пана маршала Струзіка, буде позбавлено цієї охорони і допомоги усіх туристів. Я маю надію, що це – спроба схилити Міністерство спорту і туризму до інтенсивної праці над змінами у законодавстві. Але моя думка така: поки є гроші у формі страхових гарантій, і поки є шанс, що цих грошей вистачить, то чому б не реалізувати акцію повернення додому?

А що ж тоді робити, коли грошей забракне? Томаш Россет погоджується з тим, що коли забракне коштів з банківських гарантій, маршали воєводств стануть перед вибором: котрим туристам заплатити за повернення з-за кордону, а котрим – у цьому відмовити.

- Я так розумію, що це – дилема пожежника, котрий входить до будинку, що палає, бачить там кілька осіб, і розуміє – усіх винести не вдасться. Але цей пожежник не розвертається і не каже: «вибачайте», залишаючи усіх людей у цьому палаючому будинку. Ні, він рятує кого йому врятувати вдасться. Якщо не зможу врятувати усіх – це вже інша справа, але спробувати допомогти треба.

Тому представник Туристичної палати вкотре радить туристам — перш ніж платити за путівку, слід уважно вивчити пропозицію туристичного бюро, перевірити агентство, чи не фігурує воно у списку боржників, і не «ловитися» на надто дешеві тури.

Я.С./IAR



Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти