Logo Polskiego Radia
Print

Академія мандрівних музикантів

PR dla Zagranicy
Taras Shumeyko 14.09.2012 14:00
  • Akademia Narol.mp3
З 26 по 30 серпня у Наролі, що на Розточі, відбувся польсько-український фестиваль "Академія мандрівних музиткантів"
Lira korbowaLira korbowaRemigiusz Hanaj

Майстер-класи зі скрипкової музики бойків та гри на колісній лірі, заняття з автентичного співу, концерти старовинної музики й кобзарської пісні, наукова конференція, присвячена історії й сучасним проблемам кобзарства, і на завершення – конкурс нової старцівської пісні, такою розмаїтою була програма фестивалю «Академія мандрівних музикантів», котрий в останній тиждень серпня відбувся у містечку Нароль, що на Розточі в Польщі. Формула фестивалю полягала в тому, щоб польські та українські музиканти зосередилися на спільній музичній традиції, розповідає організатор фестивалю, музикант і етномузиколог Реміґіуш Ханай:

- Нароль завжди був таким місцем, де зустрічалися різні культурні впливи – Підляшшя, Холмщина, Розточе, Холмщина, Перемишль, Підкарпаття… Зокрема дуже цікавим явищем були традиції мандрівних музик: сліпців, старців, кобзарів тощо. Сьогодні відлуння цих традицій слабне, і їх слід відтворювати так само, як фахівці відтворюють старовинну музику.

Фестиваль Академія Мандрівних Музикантів об’єднався з фестивалем барокової музики Narol Arte, який проводить видатний польський клавесиніст Владислав Клосєвич:

- Це фестиваль, присвячений бароковій музиці, але з перспективи освіченого музиканта, що читає ноти, музиканта дворського, що обслуговував короля або магнатів – тобто традиції, дещо інакшій, ніж народна. Ми хотіли об’єднати ці два напрямки, оскільки в давні часи ці традиції йшли поруч одна з одною, особливо в таких місцях, як корчма, ярмарок, де грали не лише сліпці, але часто й двірські музиканти. З іншого боку, музика мандрівних музикантів – історичні пісні й духовні канти – виконувалась не лише по селах, але й у містечках, і на шляхетських дворах.

Відтак у програмі фестивалю були й сюїти Баха для віолончелі соло, які виконав (Антоні) Бауер, і концерт такого екзотичного нині інструменту, як семиструнна гітара – його заграв Олег Тімофєєв.

На концертах у Наролі успішно виступив гурт «Нова радість» із Києва, що виконав кілька творів зі збірки духовних пісень «Богогласник». Велике зацікавлення викликала постать присутнього на фестивалі бандуриста Юліана Китастого, що приїхав із Нового Йорку – він не лише зачаровував слухачів виконанням сумних народних дум та творів власного авторства, але й веселив жартівливим репертуаром.

Майстер-класи з українського автентичного співу провели Юрко Пастушенко й Тетяна Сопілка: враженнями про заняття з українською співачкою поділилася Тетяна Наконечна з Перемишля (запрошуємо прослухати звукозапис).

Польського традиційного співу навчали Ева Ґроховська й Аґата Харц. Заняття з гри на корбовій лірі провели Сергій Петриченко з Києва й Матіас Лойбнер з Відня – віртуоз, що виконує на лірі як барокові твори, так і народну музику й джаз:

В рамках фестивалю в Наролі відбулася наукова конференція, в якій взяли участь видатні фахівці – музикознавці й етнографи, знавці старцівської традиції: професор Пьотр Даліґ із Варшави й професор Катя Міхайлова з Софії, доктор Пьотр Гроховський та інші дослідники.

Новітні старці та лірники співали в Наролі не лише старовинні пісні – на завершення тут відбувся конкурс «нової старцівської пісні»: найкращі твори виконувались в окремому концерті, а їхні автори отримали грошові нагороди. Тут були твори поважні, зокрема пісня про Святу Дороту, і жартівливі – це, на приклад, комічна епопея про Євро 2012, або балада про скромну жінку, що 20 років проходила в шлюбній сукні, але в один прекрасний день чоловік послав її до секонд-хенду – відтак вона перетворилась на фурію, одержиму манією закупівлі ганчірок. Нагороджено також авторку пісні про пошуки кохання в інтернеті, а головний приз ex aequo вартістю по 700 злотих (170 євро) отримали Ганна Місяк за трагікомічну пісню про Євро 2012 та Катажина Пільзак за пісню про дискусію з приводу легалізації маріхуани, що точиться у польському суспільстві й костелі; твір виконала його авторка.

В наступному 2013 році організатори фестивалю планують розширити територіальні межі конкурсу – до участі в ньому запрошуються автори з України.

Тарас Шумейко

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти