Logo Polskiego Radia
Print

Крушиняни - татарська сторінка польської культури

PR dla Zagranicy
Olena Babakova 27.07.2013 09:35
  • Крушиняни - татарська сторінка польської культури
Вже кілька століть татари проживають на північному сході Польщі, у Підляському воєводстві. Саме там, у Крушинянах, до кінця наступного року буде створений Центр освіти та мусульманської культури польських татар
foto:wikipediafoto:wikipedia

Татари проживають на терені сучасної Польщі вже протягом кількох століть. Ще у часи Середньовіччя польські королі та споріднені з ними великі литовські князі не тільки воювали з народами степу, а й охоче брали їх на службу. Татарська кіннота у складі польського війська згадується в багатьох західноєвропейських хроніках. Ще наприкінці 14 століття татар до сусідньої Литви запросив великий литовський князь Вітовт. У 16 столітті почали вони оселятися на Поділлі та Волині на запрошення українських князів. А вже у 17 столітті з’явилися в Польщі.

Лідери татарських загонів отримували шляхетські титули та складали частину польської аристократії. Ще в міжвоєнній Польщі проживало понад 5 тисяч татар.

Зараз у Польщі є два татарських села: Богоніки та Крушиняни. Саме в Крушинянах має повстати Центр освіти та мусульманської культури польських татар. Опікується цим проектом місцева мусульманська релігійна громада. Про функції майбутнього осередку розповідає голова громади Броніслав Тальковський:

- Центр буде виконувати і освітню роль, і роль музею. У приміщені плануємо зробити історичний зал, музейний зал, зал для занять та історичних лекції. Адже директори навколишніх шкіл часто просять нас організувати лекції про Крушиняни та культуру місцевих мешканців.

Побудова Центру освіти та мусульманської культури це вже не перший крок польської влади назустріч татарській громаді. Останніми роками триває програма популяризації татарської культурної спадщини:

- У листопаді 2012-го року за наказом президента Польщі мусульманський цвинтар та мечеть в Крушинянах отримали статус пам’ятника історії. Це найвища відзнака, яку може мати історичний об’єкт у Польщі. До цього пам’ятником історії у Підляському воєводстві був лише канал в Аугустуві. Рішення президента спричинилося до зростання зацікавлення Крушинянами з боку туристів, але досі не маємо відповідної кількості екскурсоводів та фахівців, аби заспокоїти потреби гостей. Створення Центру дозволить поліпшити якість туристичного сервісу, окрім цього –допоможе більшій кількості людей знайти роботу на місці. Разом із місцями праці, маю надію, з’являться також нові організації, котрі захочуть приєднатися до нашого проекту.

Окрім функції екскурсійного бюро, Центр мусульманської культури планує також проводити власні наукові дослідження:

- Вже є зацікавлення з боку Варшавського університету. Його науковці висловили бажання налагодити співпрацю. У Крушинянах та довкола є ще багато історичних пам’яток, котрі потребують ґрунтовного дослідження та інвентаризації. До речі, у музейному залі Центру плануємо зробити виставку речей, які нам передали місцеві татарські родини. Раніше люди просто не мали можливості показати свої родинні артефакти широкому загалу.

Реалізація проекту будівництва Центру в Крушинянах стала можливою завдяки фінансовій допомозі як Євросоюзу, так і польської адміністрації:

- Ми отримали від Європейського Союзу 800 тисяч євро. Ще 60 тисяч виділило польське Міністерство культури та національної спадщини. Усього кошторис проекту складає понад мільйон євро. Сподіваємося, що найближчим часом завдяки допомозі спонсорів нам вдасться зібрати потрібну суму.

Скільки татар зараз проживає у Польщі? Броніслав Тальковський зізнається, що важко назвати точні цифри:

- Традиційно говорять про дві-три тисячі чоловік, але я б так сказав – це приблизна кількість «активних» татар, які підкреслюють своє походження. Хоча останнім часом стало модно шукати своє коріння. Протягом місяця я отримую по кілька запитів від людей, які хочуть встановити своє татарське походження. Більшість татар проживає у Підляському воєводстві. У Крушинянах та Богоніках є татарські мечеті та цвинтарі. Адже саме там у 17 столітті польський король Ян ІІІ Собєський осадив свої татарські загони. Звідси починається сучасна татарська громада Польщі. Сьогодні найбільше татар живе у Біломустоці, столиці воєводства. Люди переїхали туди з маленьких міст у 60-80-і роки минулого століття. До Білогостоку потрапили також частина татар з теренів колишньої Речі Посполитої: Білорусі та Литви. Ті люди спочатку переїхали після війни на землі західної Польщі, проте за кілька десятиліть повернулися ближче до родинних мечетей.

Для татар у Польщі зараз важливо, аби їх історична спадщина сприймалася як органічна частина польської культури:

- Люди татарської національності, татарського походження обіймали у Польщі важливі посади в державній адміністрації та у війську. Наприклад, за часів маршала Юзефа Пілсудського його найближчими охоронцями були саме татари. Його приятель – татарин Сінкєвич – допоміг Пілсудському втекти з в’язниці у Санкт-Петербурзі.

Центр татарської культури з’явиться в Крушинянах за півтора роки, а що вже зараз можна там подивитися – розповідає Вольга Міцкєвич з «Єврорадіо Білорусь»:

- У Крушинянах в першу чергу варто подивитися мечеть. Коли я бачила її на листівках чи в альбомах, то виникало враження, що це каплиця чи православна церква, адже виглядає дуже подібно до церков у стилі дерев’яного бароко 18 століття. Це будинок зеленого кольору, на його прикладі видно, наскільки на Підляшші польська, білоруська, литовська та татарська культури впливали одна на одну.

Під час подорожі до Крушинян Вольга Міцкєвич зробила й інші цікаві спостереження:

- Що характерно, татари як в Білорусі, так і в цьому регіоні Польщі розмовляють білоруською мовою. Наш екскурсовод, татарин, говорив білоруською і казав, що навчився мови від своєї бабусі. Зараз довкола Крушинян є кілька ресторанів татарської кухні. Мені запам’яталася страва «перекочевник» - це тісто, яке запікають з м’ясом усередині. Останніми роками проводять кілька фестивалей, де можна послухати народну татарську музику.

За даними перепису 2011 року, у Польщі проживає майже 2 тисячі татар. організація Joshua Projekt оцінює їх кількість на 5 тисяч. Найбільші татарські громади у світі проживають в Росії, Узбекистані, Казахстані та в Україні.


Redakcja Polska PRdZ/Олена Бабакова

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти