Logo Polskiego Radia
Print

У Катовицях відкриються сілезькі студії

PR dla Zagranicy
Olena Babakova 29.09.2013 08:00
З наступного року у Польщі з'явиться спеціалізація магістра сілезької філології. Ця та інші новини культури тижня, що минає
Сілезький університет в КатовицяхСілезький університет в Катовицях

У польській столиці пройшов музичний фестиваль «Перехрестя культур». Провідний мотив цьогорічного заходу – острівні культури. Тому на фестивалі грали представники десяти екзотичних куточків світу: від карибського Тринідаду і Тобаґо, середземноморської Сардинії до островів Північної Канади. На перший концерт запрошено також молодих польських виконавців. Протягом фестивалю можна було послухати не тільки музику креолів, ескімосів та маорі, а й самому навчитися грі на народних інструментах усіх п’яти континентів.

Краківська опера вшановує 80-літній ювілей польського композитора Кшиштофа Пендерецького постановками опер «Дияволи з Людон», «Ubu rex» та «Втрачений рай». Пендерецький є одним з найвідоміших у світі композиторів, хто пише твори класичної музики. Визнаючи заслуги митця для польської культури, мерія Кракова надала йому відзнаку почесного громадянина міста. Як заявив сам Пендерецький, на пенсію він поки не збирається і нещодавно підписав у Відні контракт на написання нової опери «Федра».

Сілезька мова, історія Сілезії, культура та традиції – ці предмети вже за рік можна буде вивчати на спеціальних сілезьких студіях, які планує розпочати університет в Катовицях. На курс зможуть записатися кілька десятків студентів, які вже мають титул бакалавра і хотіли б стати магістрами. Хоч предмети на новому напрямку будуть викладатися польською мовою, проте саме сілезька стане головним предметом. Потенційні випускники зможуть працювати у місцевих музеях, театрах, адміністрації. Мешканці Сілезії вже кілька років вимагають, аби сілезькій мові надали статус регіональної, подібно до кашубської. Це б дозволило збільшити фінансування на її викладання та охорону з держбюджету. Якщо кашубською на щодень послуговується близько 100 тисяч осіб, то сілезькою – принаймні півмільйона.

Для когось важливо жити у центрі великого міста, а хтось потребує тиші та спокою. Ще наприкінці 90-х в Італії повстала мережа Cittaslow, яка об’єднує міста, котрі відзначаються особливим комфортом для проживання та пропагує good living – культуру доброго життя. Цього тижня до мережі долучилися два польських міста – Барчево та Добре Місто, що у Вармінсько-Мазурському воєводстві на північному сході країни. Барчево та Добре Місто були обрані через увагу міської влади до екології, відбудови історичного центру, гарну промоцію місцевих продуктів, гостинне ставлення до туристів та відкритість на проблеми мешканців. Мережа Cittaslow об’єднує 160 міст у всьому світі, раніше до неї входили 10 польських міст, тепер їх буде 12. Емблемою мережі є помаранчевий слимак, котрий символізує втечу від шаленого темпу великих міст та високий рівень туристичних послуг.

IAR/PAP/О.Б.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти