Logo Polskiego Radia
Print

У ритмі вальсу: одинадцята річниця Інституту Фридерика Шопена у Варшаві

PR dla Zagranicy
Olena Babakova 03.02.2012 11:00
  • 11-а річниця Інституту Фридерика Шопена
Шопен – один з найбільш відомих символів Польщі, або як говорять сьогодні – польських брендів. Чому в Польщі створили спеціальний Інститут Шопена – розповідає Йоанна Полок
Будинок музею Ф. Шопена у Варшаві на вулиці ТамкаБудинок музею Ф. Шопена у Варшаві на вулиці Тамкаhttp://chopin2010.pl

Третього лютого свою одинадцяту річницю відзначає Інститут Фридерика Шопена, що розташований у Варшаві. Шопен – один з найбільш відомих символів Польщі, або як говорять сьогодні – польських брендів. Його іменем називають вулиці та площі по всьому світові, його твори звучать у найкращих концертних залах, а трагічна історія кохання піаніста та авантюрної письменниці Жорж Санд неодноразово ставала темою мистецьких творів. Чому в Польщі створили спеціальний Інститут Шопена.

Розповідає Йоанна Полок, керівник відділу промоції: Інститут Фридерика Шопена був покликаний до життя рішенням польського Сейму 3 лютого 11 років тому. Безпосереднім ініціатором створення інституції став її перший директор Гжегож Міхальський. Цій людині дуже залежало на тому, аби існував центр, який би опікувався спадщиною великого композитора та організовував тематичні проекти.

На початку Інститут займався популяризацією творчості композитора разом з Товариством Фридерика Шопена. У 2005 році між ними було підписано порозуміння, після чого Інститут перейняв на себе більшість проектів.

Йоанна Полок: Інститут знають у світі, з одного боку завдяки науковій та дослідницькій діяльності, публікації розвідок про Шопена, а з іншого завдяки організації концертів. Одним з найважливіших завдань Інституту сьогодні є опіка над Музеєм Шопена, який знаходиться у Варшаві на вулиці Тамка, та його відділом у Желязовій Волі, родинному містечку композитора. Протягом декількох років у серпні ми організовуємо фестиваль «Шопен та його Європа», який вже добре знають у Старому світі. Нашим неординарним проектом є видання на дисках всіх музичних творів Шопена, які музиканти виконують на автентичних історичних інструментах. Такого у Польщі ще ніхто не робив.

Інститут динамічно розвивається, продовжуючи старі проекти та ініціюючи нові...

Йоанна Полок: Звісно, це не так, що ми реалізували багато проектів в 2010 році, бо це був рік Шопена у Польщі, а потім зменшили масштаби діяльності. Ми протягом всього часу подовжуємо видавати твори Шопена та інших дев’ятнадцятивічних композиторів на дисках, які користуються популярністю серед меломанів. Також ми видаємо книги, між іншим унікальну серію факсиміле рукописів Шопена. Ми раді, що протягом останніх років нам вдалося зробити декілька популярно-наукових публікацій, зокрема книг та брошюр для дітей про композитора. Найближча наша акція – це великий концерт на день народження митця 1 березня.

Інститут також є куратором спеціального інтернет-центру інформації про композитора, на сторінках якого можна знайти повідомлення про Шопена різними мовами. На разі Інститут Шопена не має спільних проектів з українською стороною, але є відкритим для пропозицій співпраці, а його працівники завжди готові поділитися набутими знаннями та досвідом.

Олена Бабакова

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти