Logo Polskiego Radia
Print

Стратегічна галузь чи просто бізнес?

PR dla Zagranicy
Igor Isayev 17.07.2012 13:38
Приватизація польської фірми «Azoty Tarnów» росіянами може значно вплинути на польську енергетику
Flickr/Kancelaria Premiera

Курси валют за даними Національного банку Польщі:
1 USD – 3,40 PLN
1 EUR – 4,18 PLN
1 UAH – 0,42 PLN

Польська преса приділяє велику увагу можливій приватизації польського хімічного підприємства «Azoty Tarnów» російською спілкою «Arcon». «Стоп капіталу з Росії!» – наголошує на першій шпальті «Rzeczpospolita». «Боротьба за польське підприємство – це не тільки бізнес, – остерігає видання. – Варто тримати Москву подалі від польських стратегічних фірм». Видання звертає увагу, що польське Агентство внутрішньої безпеки остерегло: приватизація підприємства «Azoty Tarnów» російською спілкою загрожуватиме не лише польськиій хімічній, але й енергетичній галузі. Натомість на шпальтах видання «Gazeta Wyborcza» коментатор Рафал Засунь наголошує: ситуація з польським азотним підприємством не на жарт сколихнула польський уряд і Держскарбницю. Річ у тім, що фірма вже була на біржі – для вільного продажу, – натомість після того, як польські високопосадовці зрозуміли, що завод можуть придбати росіяни, Варшава перелякалася. «Підвищення цін на добрива в Польщі в таком випадку буде більш ніж імовірним», – підсумовує коментатор.

Світ очікує ще більша економічна рецесія, ніж очікувалося – повідомляє на економічних сторінках «Rzeczpospolita». Міжнародний валютний фонд на кілька десятих відсотка знизив прогноз економічного зростання у світі, відтак, згідно з останніми даними, світовий ВВП цьогоріч складатиме 3,5%. В іншому матеріалі видання аналізує вже польську ситуацію: зниження економічного зростання, згідно з прогнозами, може призвести до більшої економії в бюджеті. «Держава не зможе зібрати стільки коштів із податку ПДВ, скільки передбачала раніше», – звертає увагу «Rzeczpospolita».

Витрати на будівництво нових доріг у 2013 році зменшаться удвічі. Генеральна дирекція доріг та автострад Польщі запланувала на черговий рік тільки сім проектів – пише «Dziennik. Gazeta Prawna». Нові тендери були практично заморожені, адже дорожні фірми вже витратили більшу частину грошей з бюджету ЄС на 2007–2013 роки. Міністр регіонального розвитку Ельжбєта Бєньковська спробувала перемістити майже мільярдів євро з бюджету залізниці, проте не було на це згоди. Як результат, Польща чекає на кошти з нового євросоюзного бюджету на 2014–2020 рр.
Зменшення коштів додатково вдарить по галузі. З початку року вже 110 будівельних компаній Польщі оголосили про банкрутство. Експерти прогнозують нову хвилю звільнень у галузі і як наслідок – збільшення безробіття в країні.

Донеси в поліцію – і заробиш 50 злотих, тобто 12 євро – повідомляє «Dziennik. Gazeta Prawna». На 2013 рік у своєму бюджеті головна Комендатура польської поліції зарезервувала 12 млн. євро для донощиків. Тимчасом ситуацією зацікавилася податкова інспекція: річ у тім, що такі «гонорари» не оподатковуються, чим намагаються також скористатися нечесні платники податків.

І.І.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти