Logo Polskiego Radia
Print

Безробітні у Польщі схильні працювати за 400 євро

PR dla Zagranicy
Lidia Zalitacz 24.10.2012 14:31
Економісти не виключають, що в Польщі може відбутися рецесія. У Польщі зменшується продаж комп’ютерів, особливо стаціонарних. Курси валют
ФОТО: Польське радіо

Курси валют у Національному банку Польщі:

1 EUR – 4,13 PLN
1 USD – 3,19 PLN
1 UAH – 0,38 PLN

Ріст безробіття у Польщі та велика кількість працівників зменшують тиск на підвищення заробітної платні. Безробітні, які шукають зайнятості, схильні працювати за платню, яка сягає в середньому 1640 злотих – показують дослідження Національного банку Польщі. Йоанна Тирович з НБП підкреслює, що очікування молодих людей щодо розміру платні часто – мало реалістичні.
– Це такий елемент, який має велике значення. Ми думаємо, що це пов’язане з їхнім малим досвідом на ринку праці і їхніми нереалістичними очікуваннями. Думаємо, що після декількох співбесід вони достосують свої очікування до ситуації на ринку.

Рапорт НБП показує, що в середині року дещо зросла кількість підприємств, які декларують, що їхня кондиція погіршилася.

Рівень споживання гальмує сильніше, ніж очікувалося. А роздрібний продаж має найгірші результати від понад двох років, про ці невтішні дані повідомляє видання «Rzeczpospolita». Споживання зменшується. Найближчим часом поляки будуть з більшою стриманістю витрачати гроші і зволікати з рішеннями про серйозніші покупки – читаємо у виданні.
Тривожним фактом є також зменшення кількості нових замовлень у промисловій галузі. – Головною причиною сповільнення у промисловій сфері є криза у будівельній галузі, – пояснюють у виданні експерти. Зростає побоювання, що настане справжня рецесія, – підкреслює «Rzeczpospolita».

А «Gazeta Wyborcza» відмічає, що погіршилися також настрої споживачів. – Зарплати зростають повільніше ніж ціни. Реально ми можемо собі дозволити на менше, – кажуть економісти. Результат може бути лише один: роблячи покупки, економимо все більше – пише газета.

У Польщі зменшується продаж комп’ютерів. Особливо стаціонарних. У третьому кварталі глобальний продаж комп’ютерів впав на 8 відсотків. Сповільнення відбулося також у Польщі. – Від липня до вересня продаж стаціонарних комп’ютерів різко впав, на понад 20 відсотків у масштабі року. А ринок ноутбуків скоротився на 1 відсоток – такі дані наводить «Puls Biznesu». Видання звертає увагу, що особливо помітним є зменшення купівлі комп’ютерів малими та середніми підприємствами. – На це має вплив погіршення економічної кон’юнктури. Але є й другий чинник – великий успіх на ринку завоювали таблети, які випирають з ринку нетбуки і дешевші моделі ноутбуків.

Л.З.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти