Logo Polskiego Radia
Print

Після Нового року в Польщі зменшиться ціна газу

PR dla Zagranicy
Lidia Iwaniuch 08.11.2012 12:46
Міністр Будзановський сказав, що ціна імпортованого газу зменшиться з нинішніх 575 доларів за тисячу кубометрів до нижче 500 доларів за тисячу кубометрів
ФОТО: Польське радіо

Курси валют у Національному банку Польщі:

1 EUR – 4,16 PLN

1 USD – 3,26 PLN

1 UAH – 0,39 PLN


Після Нового року в Польщі зменшиться ціна газу. Про це заявив в ефірі Польського радіо міністр державної скарбниці Міколай Будзановський.

Нижчі ціни – це результат порозуміння між польською нафтогазовою компанією PGNiG та російським «Ґазпромом». Остаточне рішення в цій справі має прийняти Управління регуляції ринку. Міністр сказав, що ціна імпортованого газу зменшиться з нинішніх 575 доларів за тисячу кубометрів до нижче 500 доларів за тисячу кубометрів.

Коментуючи інформації щодо планів побудови польсько-російського енергетичного блоку, міністр Будзановський сказав, що не погодиться на такі інвестиції.

– Я дуже виразно застеріг, що не буде моєї згоди на створення будь-якого нового простору для додаткових кількостей російського газу на території та в межах Польщі. Такого рішення не буде, я ніколи на це не погоджуся, – ствердив міністр.

Міністр державної скарбниці Міколай Будзановський нагадав, що високі ціни газу для Польщі виникають з порозуміння, яке з російською компанією «Ґазпром» уклав уряд Права і справедливості.


Держава занадто безпосередньо ангажується в економіку. Таку думку висловив колишній глава Нацбанку Польщі Лєшек Бальцерович.

Професор критично оцінив також ідею щодо створення товариства «Польські інвестиції», за його посередництвом держава мала б фінансувати, зокрема, інвестиції в промисловості та інфраструктурі. За словами Бальцеровича, якщо держава стає безпосереднім інвестором, тоді вплив політики збільшується.

Європейська Комісія (ЄК) у своїх найновіших економічних прогнозах, опублікованих 7 листопада, передбачає, що ВВП Польщі в 2012 році зросте на 2,4%, а в наступному - лише на 1,8%.

Це менше, ніж прогнозувала ЄК у травні. Дефіцит бюджету цього року становитиме дещо нижче 3,4% ВВП Польщі, – вважає Брюссель. У травні єврокомісари передбачали, що зростання ВВП над Віслою у 2012 році дорівнюватиме 2,7%, а в 2013 році – 2,6%. «Економічне зростання в Польщі сповільнюється у зв'язку з нестабільністю внутрішнього попиту», – оцінює ЄК.

Якщо йдеться про весь Європейський Союз, то Брюссель передбачає, що ВВП ЄС у 2012 році зменшиться на 0,3%, а ВВП Єврозони – на 0,4%. У 2013 році ВВП Євросоюзу повинен зрости на 0,4%, а Єврозони – на 0,1 %.

Готелі в Польщі та в Європі стають дедалі дешевшими. Це особливо помітно на прикладі міста Краків, де ціни впали на 27%.

У курортному місті Сопот, що над Балтійським морем та у Ґданську готелі подешевшали на 20%. Експерти наголошують, що найшвидше падають ціни готелів у місцях типово туристичного характеру. Ціни в містах, де готелі спрямовані в основному на бізнес-клієнтів, змінюються не так швидко.

Л.І.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти