Logo Polskiego Radia
Print

Польський ринок нерухомості весь час приваблює іноземних інвесторів

PR dla Zagranicy
Lidia Zalitacz 11.12.2012 14:30
Економічне сповільнення дедалі більш відчутне. Середній бюджет поляка на дарунки становить 200–500 злотих. Курси валют у Національному банку Польщі.
ФОТО: Польське радіо

Курси валют у Національному банку Польщі:

1 EUR – 4,10 PLN
1 USD – 3,16 PLN
1 UAH – 0,39 PLN

Попри добрі результати польської економіки, попит на польську комерційну нерухомість є менший ніж у роки розквіту 2005-2008, – пише «Puls Biznesu». – Лише 13 відсотків вартості нерухомостей у Польщі купили інвестори з-поза Європейського Союзу, точніше зі США – каже експерт Лукаш Льоренцький. Серед європейських інвесторів перше місце посів німецький капітал, який зайняв 44 відсотки нерухомого майна. Пасивними не залишаються польські інвестори, проте їхня частка в цьому ринку – мінімальна, – читаємо у газеті.

Економічне сповільнення дедалі більш відчутне. Про це свідчить банкрутство все більшої кількості компаній у Польщі. Рапорт консалтингової фірми Euler Hermes показує, що в листопаді ліквідовано 86 підприємств, а протягом 11 місяців цього року – 860 компаній. Автори рапорту підкреслюють, що це значно більше ніж у цей період торік.
Експерт Euler Hermes Ґжеґож Блахньо підкреслює, що й надалі банкрутує найбільше будівельних компаній, проте проблеми стосуються також інших галузей.
– Можна сказати, що маємо діло зі зміною попиту споживачів, споживачі шукають дешевші альтернативні продукти, позаяк попит весь час є, а головна проблема – фінансування фірм, вони мають проблеми з фінансуванням діяльності, зокрема важко їм отримати позику ззовні.
Скрутною є також ситуація транспортної сфери та меблевої промисловості. Найменше банкрутств – показує рапорт – зафіксовано у Лудзькому воєводстві, найбільше – на Сілезії.

Розсудливий Миколай довго шукає подарунків, чекає на добру нагоду і тоді купує кращі презенти, – пояснює «Dziennik Gazeta Prawna». Середній бюджет поляка на дарунки становить 200–500 злотих. На парфуми не вистачить, а саме їх прагне отримат пересічний поляк. Роблячи різдвяні покупки, варто добре шукати, бо можна багато зекономити – підказує видання, і водночас зауважує, що не існує закономірності, мовляв, у інтернетних крамницях товар завжди дешевший, ніж у традиційних. Перед святами усі пункти продажу роблять промоції на окремі продукти, – пише «Dziennik Gazeta Prawna», який публікує список рідзвяних хітів (забавок, парфумів, книжок, комп’ютерних ігор) з порівнянням їхніх цін у окремих крамницях.

Л.З.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти