Logo Polskiego Radia
Print

З нового року нова пошта?

PR dla Zagranicy
Volodymyr Priadko 19.12.2012 14:03
  • Poczta.mp3
Польські підприємці задоволені тим, що з 2013 року на ринку поштових послуг буде конкуренція

Згідно з євросоюзними директивами, у Польщі лібералізується ринок поштових послуг. Усі фірми, які надають такі послуги, отримають рівний доступ до нього.

Експерти кажуть вже давно треба було реструктуризувати, модернізувати змінити державного монополіста під назвою Польська пошта (Poczta Polska) і надати можливість працювати на ринку усім, хто цього хоче і може.
Але, краще пізно, ніж ніколи. Польська пошта останніми роками готувалася до роботи в нових, конкурентних умовах і пропонує з січня нові марки та цінники, більшу опіку над клієнтами, низку нових, електронних послуг.
Голова Польської пошти Єжи Юзьков’як не переживає за лібералізацію поштового ринку, мовляв почнеться здорова конкуренція, яка позитивно вплине на розвиток інфраструктури його фірми.
«Пошта працюватиме швидше, а обслуговування буде кращим», - каже керівник гігантського підприємства:

- Модернізація мережі обслуговування, 50 нових поштових відділень, тобто 50 самообслуговуючих пунктів. Ми також змінюємо облаштування відділень, їхній дизайн. Пошта – це вже не якийсь прийом громадян, як було колись. Сьогодні пошта – це сучасна фірма, яка прагне по-сучасному обслуговувати клієнтів і тому ми змінюємося.

Важливе значення при обслуговуванні клієнтів матиме спрощення цінника. Деякі показники ваги пересилок будуть ліквідовані, а на найпопулярніший вид листа – до 350 грамів, буде встановлено одну ціну. Та й ціни за пересилання деяких листів дещо зменшаться.
«Це послужить як індивидуальним відправникам, так і підприємцям» – наголошує член правління Польської пошти Януш Войтась:

- З точки зору підприємця чи корпоративного клієнта, це повинно вплинути на зниження коштів обслуговування кореспонденції, адже не треба буде пристосовувати відправлення, наприклад, листів до 350 грамів. Бо ж, часто були такі ситуації, коли клієнти не знали яку марку вони повинні наклеїти на поштове відправлення. Тепер буде одна, чітка інформація, яка сприятиме скороченню часу очікування у поштовому пункті, в принципі клієнт взагалі не повинен очікувати на послугу.

Польська пошта заявляє про зміну політики випуску марок. Окремо будуть щоденні, так би мовити, робочі марки і окремо ті, що їх випущено з якоїсь нагоди. «На них з’явиться інформація про гатунок висилання, це полегшить клієнтам відправляти листи», - продовжує Януш Войтась:

- Там вже будуть усі, з точки зору клієнта, необхідні дані, - на самій марці буде інформація для якого пересилання вона призначається. Наприклад, буде вага до 350 грамів, до 500, до тисячі грамів чи до двох тисяч грамів. На марці буде літерка Е або P – економічна пересилка чи пріоритетна, а крім цього буде зазначено її габарит. Так що, сама марка буде інформувати на який лист вона буде наклеюватися.

Голова Польської пошти Єжи Йозков’як каже, що Польська Пошта успішно розвиває свій банк (Bank Pocztowy), який можливо наступного року увійде на біржу, активізується робота кур’єрських послуг, якою займається фірма Pocztex і яка має багато конкурентів. Отримавши певні кошти від євросоюзної поштової структури, Польська пошта може дозволити собі різні нововвведення:

- Ми все сміливіше входимо в такі сфери, які наші клієнти собі бажають, мається на увазі різні види посилок, пачок, слідкування за цими пачками в Інтернеті, спрощені процедури, тобто послуги, що їх інші кур’єрські фірми вже мають. Маю на увазі можливість повідомлень SMS, персонал має стільникові телефони і може у будь-яку хвилину зв’язатися з отримувачем. Усе це впроваджується в Польській пошті, ми взагалі хочемо, щоб в перспективі кількох років Польська пошта виглядала як швейцарська чи німецька.

Член правління Польської пошти Павел Влох усвідомив масштаб перероблюваної кореспонденції в Польщі, наголосив також, що євросоюзні країни з розвиненішою системою поштових переказів, допомагають тим членам ЄС, які прагнуть досягти рівня «старих» країн європейської спільноти.
Павел Влох каже, що своєчасна доставка поштових пачок у Польщі вже досягла сьогодні майже стовідсоткової результативності:

- Ми хочемо змінюватися для всіх наших клієнтів. Що можемо поліпшити? Ми хочемо покращити усю нашу мережу поштових пунктів так, щоб клієнт, коли прийде до нас, відчув себе не як на прийомі у якогось бюрократа, а відчув приязну атмосферу поштового пункту. І щоб він приходив тому, що хоче, а не для того, що мусить.

Польські підприємці задоволені тим, що з 2013 року на ринку поштових послуг буде конкуренція, адже це призведе до зниження цін. Але, Польська пошта все ще утримуватиме монополію на грошові перекази. Крім цього, Польська пошта ще три роки буде надавати так звані загальні послуги та матиме виключність на випуск поштових марок.
Як наголошує керівник приватної фірми поштових послуг InPost Рафал Бжоска не можна говорити про повну лібералізацію, оскільки конкуренти Польської пошти не матимуть доступу до її інфраструктури:

- Доступу до інфраструктури немає, бо якщо хтось говорить про доступ до поштових скриньок, які вже доступні чотири роки не належать до Польської пошти, а до власників будинків та до адміністраторів, то смішно. Справжній доступ до інфраструктури в Німеччині, Великій Британії, в Скандинавії полягає в тому, що довільний елемент інфраструктури національного оператора може за відповідні кошти, на комерційних умовах використовуватися приватними операторами.

Підприємці вважають: замість того, щоб реалізувати директиву Європейського Парламену і лібералізувати поштовий ринок, польські нововведення дадуть Польській пошті нові привілеї.
Сьогодні Польська пошта має майже тисячу поштових відділень по всій країні, у наступні три роки їх може бути вже близько трьох тисяч.

В.П./IAR

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти