Logo Polskiego Radia
Print

2012 був добрим роком для топ-менеджерів

PR dla Zagranicy
Jana Stepniewicz 09.01.2013 13:14
В середньому заробіток директорів і топ-менеджерів фірм торік зріс на 24,5%. У Польщі безробіття росте набагато повільніше ніж в країнах ЄС - каже міністр праці. «Dziennik. Gazeta Prawna»: Європа лупить шкіру з багатіїв, а Польща – ні
ФОТО: Польське радіо

Курси валют за Національним банком Польщі:

1 USD – 3,15 PLN

1 EUR – 4,12PLN

1UAH – 0,39 PLN

Це був добрий рік для польських топ-менеджерів – інформує «Rzeczpospolita». Високі річні премії і підвищення зарплати допомогли директорам фірм повернутися до рекордного рівня. Найбільше минулого року заробив засновник і голова фірми «Комарх» (Comarch), міжнародного розробника та постачальника ІТ-рішень для ключових секторів економіки. Януш Філіпяк у 2012 році заробив 11,9 мільйонів злотих (понад 31 мільйон гривень). В середньому заробіток директорів і топ-менеджерів фірм торік зріс на 24,5%. «Це був ефект високих бонусів за добрий в економічному плані 2011 рік», - пояснює аналітик Hay Group Норберт Матусяк. Але вгору пішли не тільки премії. Підвищилася і заробітня плата топ-менеджерів – в середньому на 10%. Що топ-менеджерів та менш заможних поляків чекає у поточному році? Підвищення платні на 3-3,4 % (це дасть середню зарплату на рівні 3840 - 3860 злотих, тобто понад 10 тисяч гривень). А коли говорити про керівників фірм, то їхні премії будуть значно нижчими: 2012 рік не був настільки вдалим, як 2011-тий.

Про те, щоб поляки мали працю, подбає польський уряд. Як запевняє міністр праці і суспільної політики Владислав Косіняк-Камиш, одним із способів боротьби з безробіттям стане розширення спеціальних економічних зон. Як наголосив міністр в ефірі Польського радіо, найважливішим у подоланні безробіття є економічне зростання. У грудні в Польщі 13,3 % громадян не мали праці. Як каже Косіняк-Камиш, наприкінці поточного року безробіття не повинно перебільшити 13%.

- У другій половині року польська економіка набере більших обертів. На це вплине кілька чинників, передусім, сезонний характер праці. Варто наголосити, що у Польщі безробіття росте набагато повільніше ніж в країнах ЄС. - каже міністр.

Видання «Puls Biznesu» стверджує, що у Польщі є 600 тисяч вільних місць праці. Кожний третій безробітний отримав би роботу, якби його кваліфікація відповідала очікуванням роботодавця.

«Європа лупить шкіру з багатіїв, а Польща – ні» - «Dziennik. Gazeta Prawna» пише про оподаткування у ЄС. У загальному розумінні Польща – це країна високих податків, але ця оцінка не має нічого спільного з дійсністю – читаємо на шпальтах газети. Дані дорадчої фірми Ernst&Young такі: верхні ставки податку у деяких країнах ЄС набагато вищі ніж у Польщі: у Швеції це 56,6%, в Голландії та Франції – 52%, а в Данії – 51,5 %. Загалом, вісім країн ЄС забирають багатим громадянам понад 50% прибутку на податки. У Польщі верхня ставка податку на доходи фізичних осіб складає 32%. Нижчі податки найбагатші платять у Чехії (15%), Румунії (16%) і Болгарії (10%). Отже, Жерар Депардьє міг би стати поляком – заплатив би малі податки.

Я.С.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти