Logo Polskiego Radia
Print

5 мільярдів злотих - на боротьбу з безробіттям

PR dla Zagranicy
Jana Stepniewicz 16.01.2013 13:03
На 2013 рік, в рамках проекту «Людський капітал», буде призначено 5 мільярдів злотих. Понад 60% працюючих поляків не планує цьогоріч змінювати місце праці.
ФОТО: Польське радіо

Курси валют за Національним банком Польщі:

1USD – 3,10 PLN

1 EUR – 4,12 PLN

1 UAH – 0,38 PLN

«5 мільярдів злотих (понад 13 мільйрядів гривень) – на боротьбу з безробіттям». Про євросоюзні дотації на боротьбу з безробіттям у Польщі пише економічний додаток газети «Rzeczpospolita». На 2013 рік, в рамках проекту «Людський капітал», буде призначено 5 мільярдів злотих. Євросоюзні гроші підуть, зокрема, на курси підвищення кваліфікації для безробітних, яким «за п’ятдесят»; спеціальні вишколи для молоді, якій загрожує суспільне виключення; а також на комп’ютерні та мовні курси.

Понад 60% працюючих поляків не планує цьогоріч змінювати місце праці. Інститут опитування суспільної думки Гомо Гоміні (HomoHomini) публікує результати останнього соцопитування. Тільки 11% респондентів планують змінити працю. 16% анкетованих відповіло, що хотіли б знайти іншу роботу, але теперішня ситуація на ринку праці на це не дозволяє. «В умовах кризи зміна робочого місця – це непотрібний ризик», - пояснює Марцін Дума з Інституту Гомо Гоміні. А видання додає, що 2013 буде сприятливим роком для польських роботодавців: вони мають шанс на доброго працівника за нижчу ціну.

Щораз більше поляків інвестує у ... вино. У цей напій вклали гроші вже 2,5 тисячі поляків, а загальна сума інвестицій складає 130 мільйонів злотих (понад 342 мільйони гривень), тобто близько 500 злотих (1300 гривень) на людину. Це альтернативна інвестиція, яка несе за собою високий рівень ризику, але теж дає добрі прибутки, – пояснює менеджер Мацей Коссовський.

- Це близько 15% у рік. Але таким інвестиціям притаманна мінливість – ціни не ростуть систематично рік у рік, а хвилями: одного року можуть бути високі прибутки, наступного - ні. Минулий рік не був добрим під оглядом винних інвестицій: ціни на вино впали, але попередні два-три роки були добрими. Отже, цьогоріч можна подумати про інвестицію у вино. Додам, це інвестиція довготермінова, не на 1-2 роки, а радше на 4-5 років. - експерт радить теж інвестувати у картини (найкраще – худодників-дебютантів), а також у землю неподалік міських агломерацій.

Я.С.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти