Logo Polskiego Radia
Print

Чи Київ передасть газогони Ґазпромові?

PR dla Zagranicy
Natalia Beń 02.05.2013 11:56
Курцям у Європейському Союзі знову стане важко. Дешевша енергія для фірм, але не для пересічного мешканця Польщі. Курси валют
ФОТО: Польське радіо

Курси валют у Національному банку Польщі:

1 EUR – 4,14 PLN
1 USD – 3,14 PLN
1 UAH – 0,39 PLN

Київ передасть газогони Ґазпромові – так українська опозиція оцінює несподіваний план приватизації газових магістралей, пише «Gazeta Wyborcza». З ініціативи Європейської Комісії, у п’ятницю в Брюсселі відбудуться переговори за круглим столом на тему майбутнього українських газогонів, якими сьогодні пливуть транзитом дві третіх палива, що його Росія експортує у Західну Європу. Чиновники Єврокомісії, представники уряду України, енергетичних компаній та міжнародних фінансових установ мають обговорити, зокрема, створення консорціуму, який управлятиме українськими транзитними газогонами. Росія до цих планів ставиться критично і запрошення не прийняла.

Польський щоденник пише про плани скасувати заборону приватизації газогонів, які опротестували головні опозиційні партії, побоюючись, що під приводом пристосування до вимог ЄС, нинішня влада хоче віддати газопроводи Ґазпромові.

Як повідомляє «Rzeczpospolita», цього року підприємці у Польщі менше платять за електроенергію і сподіваються дальшого зниження цін (наступного року), але це не стосується домашніх господарств. Вони використовують, приблизно, одну четверту всієї енергії. Попередній голова Управління регулювання енергетики Маріуш Свора пояснює, що для енергетичних груп прибуток з тарифів індивідуальних домашніх господарств – коли зменшуються ціни для промисловості – стали привабливими і вони не захочуть цього змінити.

Європейська Комісія планує заборонити продаж тонких та ментолових цигарок. Переговори на тему тютюнової директиви входять у вирішальний етап. Євродепутати можуть пропонувати свої поправки до 6-го травня. Польський уряд створює коаліцію країн, які виступають проти загострення антинікотинової політики. Голова Краєвої економічної палати Анджей Арендарський переконує, що пропозиції Брюсселя куріння не обмежать, а лише збільшать контрабанду цигарок.

– Ми створюємо спільний фронт – це я кажу на свою відповідальність – проти не надто розумних намірів Європейської Комісії. Ми хочемо, щоб політика, який підлягаємо, була раціональною, – каже Анджей Арендарський.

Нова пропозиція євросоюзного законодавства найбільше вдаряє в Польщу – каже Маґдалєна Влодарчик з Краєвого товариства тютюнової промисловості.

– Введення змін у директиві може довести до втрати сотень тисяч робочих місць у тютюновій промисловості, менші надходження до державного бюджету та гігантське зростання тіньової сфери, яка вже сьогодні сягає майже 15-ти відсотків, – каже Маґдалєна Влодарчик.

Польща є найбільшим у Європейському Союзі виробником готової тютюнової продукції, має 6 тютюнових фабрик, в яких 6 тисяч працівників. Вирощуванням тютюну займається 60 тисяч людей і це вони можуть найбільше потерпіти.

За попередніми даними, заборона тонких і ментолових цигарок може зменшити бюджетні надходження держави на 9 мільярдів злотих (понад 2 мільярди євро).

Остаточне голосування над тютюновою директивою в Європарламенті відбудеться у вересні.

Н.Б.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти