Logo Polskiego Radia
Print

Чи поляки заплатять менше за електроенергію?

PR dla Zagranicy
Natalia Beń 20.05.2013 13:43
З’явився шанс на реальні ціни будівництва доріг. Правосуддя працює повільно. Третій Дрімлайнер – у Польщі. Курси валют
ФОТО: Польське радіо

Курси валют у Національному банку Польщі:

1 EUR – 4,16 PLN
1 USD – 3,23 PLN
1 UAH – 0,39 PLN

Управління регулювання енергетики натискає, щоб найбільші продавці електроенергії від 1-го липня знизили ціну для індивідуальних клієнтів – пише «Dziennik. Gazeta Prawna». Сьогодні пересічна сім’я платить за струм 150 злотих, тобто 36 євро на місяць (половина цієї суми – це постачання енергії). На електроенергію, газ та інші види палива поляки призначають аж 10 відсотків домашнього бюджету (вдвічі більше, ніж німці та утричі більше, ніж греки).

З’явився шанс на реальні ціни будівництва доріг – повідомляє щоденник «Rzeczpospolita». Польський уряд працює над зміною закону, щоб у тендерах можна було відхилити пропозицію з невірогідно низькою ціною. Виконавці ретельніше плануватимуть витрати, коли будуть зобов’язані доказати, що зможуть зреалізувати інвестицію за встановлені гроші. Досі бувало так, що найнижча запропонована ціна не сягала половини кошторису. Це тому, на думку фахівців, китайська компанія Covec не змогла добудувати автостраду А2, ірландські фірми – автострад А1 та А4, а кілька польських – збанкрутувало.

За офіційними даними, в Польщі поволі, та систематично поліпшується функціонування судів і прокуратур, проте, більшість громадян основною проблемою правосуддя вважає повільність – пише «Puls Biznesu». Численні приклади розгляду карних, економічних і цивільних справ по кільканадцять років підривають авторитет усієї держави. Це найчастіша причина некорисних для Польщі вироків Страсбурського трибуналу і клопотів багатьох підприємців.

Третій Дрімлайнер Польських авіаліній LOT цієї п’ятниці прилетів до Варшави прямо з фабрики компанії Боїнг у США. Речник польського перевізника Марек Клуцінський переконує, що ця машина не потребуватиме жодних ремонтів.

– Якраз цей примірник служить компанії Боїнг у тестових рейсах, після заміни акумуляторної батареї. Отже, він уже вповні готовий до польотів. У суботу ми розпочали рейси для наших екіпажів, – каже Марек Клуцінський.

На 5-те червня планується перший рейс до Чикаго. Після численних аварій у січні, всі Дрімлайнери були приземлені. У сервісному центрі в Ефіопії триває заміна акумуляторів у першому такому літаку Польських авіаліній LOT. На ремонт очікує другий з них. Згідно з планами, польська компанія має отримати ще два Дрімлайнери: у липні та в серпні.

Авіалінія Wizz Air відкрила другий східний напрямок з аеропорту Катовиці (Katowice). Раніше здобули популярність рейси до Києва, а тепер із Сілезького регіону двічі на тиждень можна полетіти також до Кутаїсі в Грузії. У квітні встановлено авіасполучення Варшави з цим містом, а Катовиці – перший регіональний аеропорт, з якого можна полетіти до Грузії. Керівництво аеропорту сподівається чималого зацікавлення цим маршрутом, особливо влітку, з огляду на близькість кутаїського летовища до курорту Батумі.

Н.Б.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти